Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Φερστάπεν

Κέρδισε τον Λούις Χάμιλτον στο νήμα

Ο Ολλανδός πιλότος της Red Bull, Μαξ Φερστάπεν, κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του, με τη νίκη  στο γκραν πρι του Άμπου Ντάμπι . Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός με τον Φερστάπεν να ξεπερνά τον Λιούις Χάμιλτον (Βρετανία/Mercedes) στον τελευταίο γύρο Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Ισπανός πιλότος της Ferrari, Κάρλος Σάινθ.

Ο 24χρονος πιλότος της Red Bull Racing Honda άντεξε στην αντεπίθεση του Χάμιλτον στην τελική ευθεία της σεζόν και ολοκλήρωσε με ιδανικό τρόπο μια εντυπωσιακή για εκείνον σεζόν. Παράλληλα, έβαλε τέλος στην κυριαρχία του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή, ο οποίος μετρούσε τέσσερις διαδοχικές κατακτήσεις (από το 2017 έως το 2020). Σε ένα αγώνα που ολοκληρώθηκε με μάχη ρόδα με ρόδα στον τελευταίο γύρο ανάμεσα στον Χάμιλτον και τον Φερστάπεν με τον Ολλανδό να περνάει τον Βρετανό στον τελευταίο γύρο και έπειτα από μεγάλη μάχη είδε πρώτος την καρό σημαία.

Αυτή φαινόταν ότι θα την κέρδιζε ο Χάμιλτον -και μαζί και το πρωτάθλημα- αφού είχε καλύτερο ρυθμό από τον Φερστάπεν, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος είχε μαλακά ελαστικά. Οι δύο διεκδικητές μπήκαν μαζί για pit stop και όταν βγήκαν ο Βρετανός παρέμενε μπροστά, με τον Ολλανδό να χάνει χρόνο. Κέρδισε πολύτιμο όμως, 8 δευτερόλεπτα, από τον ομόσταυλό του, τον Πέρεζ, ο οποίος κράτησε όσο μπορούσε πίσω του τον Χάμιλτον. Ο οποίος συνέχισε μέχρι τέλους με τα ίδια ελαστικά, σε θέση με τον Φερστάπεν που μπήκε ξανά για αλλαγή ελαστικών, βάζοντας ένα φρέσκο σετ σκληρών.

 

Όλος ο πλανήτης είχε τρελαθεί με τη φετινή μάχη για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή και στο τελευταίο Γκραν Πρι αυτό που έγινε ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ότι δεν θα ήταν ένας συνηθισμένος αγώνας, άλλωστε, φάνηκε από την αρχή. Κυριολεκτικά. Ο Ολλανδός άρχισε να μειώνει σε κάθε γύρο τη διαφορά αλλά ήταν αμφίβολο αν θα προλάβαινε να κάνει την ανατροπή, μέχρι που ήρθε η στιγμή που άλλαξαν τα πάντα: Πέντε γύρους πριν το τέλος ο Λατίφι είχε έξοδο, διέλυσε το μπροστά μέρος της Williams και μπήκε Αυτοκίνητο Ασφαλείας. Οι αποστάσεις, επομένως, μηδενίστηκαν.

Και όταν ο αγώνας άρχισε κανονικά, στον τελευταίο γύρο, ο Φερστάπεν προσπέρασε τον Χάμιλτον, κράτησε την 1η θέση στην τελευταία προσπάθεια του Βρετανού να την επανακτήσει και τού πήρε νίκη και τίτλο, ανεβαίνοντας στην κορυφή του κόσμου για πρώτη φορά!