Ο “Τρικαλινός” που σώθηκε στην τραγωδία του Μονάχου

Σαν σήμερα το 1958 βγήκε ζωντανός ο Ρέι Γουντ!!!

Σαν σήμερα, στις 6 Φεβρουαρίου 1958, το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη βάση της, συνετρίβη κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 από τους 43 επιβαίνοντες. Η πτήση τσάρτερ της British Airways προερχόταν από το Βελιγράδι, όπου οι “μπέμπηδες” του Ματ Μπάσμπι είχαν αποσπάσει ισοπαλία 3-3 από τον Ερυθρό Αστέρα και είχαν προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου, το ελικοφόρο Airspeed Ambassador προσγειώθηκε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Το μοιραίο συνέβη στις 15:04 τοπική ώρα, κατά την τρίτη προσπάθεια απογείωσης, λόγω χιονοθύελλας. Το αεροπλάνο απέτυχε να κερδίσει ύψος και κατέπεσε σ’ ένα χωράφι δίπλα στο αεροδρόμιο.

Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν νεκρούς 7 ποδοσφαιριστές (Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν), 7 δημοσιογράφους, 4 στελέχη της ομάδας, 2 μέλη του πληρώματος και δύο φιλάθλους. Ο Ντάνκαν Έντουαρντς πέθανε λίγες μέρες αργότερα από τα βαριά του τραύματα σε νοσοκομείο του Μονάχου. Η είδηση “πάγωσε” τον φίλαθλο κόσμο, όχι μόνο στο Νησί. Η ομάδα της Μάντσεστερ βρέθηκε ξαφνικά χωρίς 8 επίλεκτα στελέχη της.

Ο «Τρικαλινός» διασωθείς

Ο Ρέι Γουντ ήταν ένας απο τους διασωθέντες του αεροπορικού δυστυχήματος του Μονάχου το 1958. Τερματοφύλακας της Μάντσεστερ αλλά και της Εθνικής Αγγλίας, αρκετά χρόνια αργότερα βρέθηκε στα Τρίκαλα ως προπονητής του ΑΟΤ, την περίοδο 1972-73 που έμελλε να είναι και η τελευταία χρονιά της ομάδας στην Α’ Εθνική, στο τέλος της χρυσής εποχής.

Ο Γουντ εντοπίστηκε απο τους παράγοντες των Τρικάλων την περασμένη σεζόν στην Κύπρο με τον “μύθο” της εποχής να λέει ότι περισσότερο εντυπωσιάστηκαν απο την γυναίκα του παρά απο το προπονητικό του ταλέντο!

Η ουσία πάντως είναι ότι ο Ρέι Γουντ ήρθε στα Τρίκαλα σε μία χρονιά αρκετά περίεργη. Είχαν έρθει δανεικοί παίκτες, χάθηκε η συνοχή της ομάδας, ενώ πολλά χρόνια αργότερα (το 1996) ο Γουντ μιλώντας στον Γιώργο Παπαγεωργόπουλο στην Αγγλία σε μία συνέντευξη στην “Ενημέρωση” είχε πει: “Στήνεται ακόμη παιχνίδια στα Τρίκαλα; Οι παράγοντες μου έδιναν χαρτάκι για ποιους παίκτες να βάλω!”.

Ο Ρέι Γουντ θυμόταν με ιδιαίτερη νοσταλγία την πόλη των Τρικάλων και τους ανθρώπους της και παρά το γεγονός ότι ήταν ήδη σε προχωρημένη ηλικία (πέθανε λίγα χρόνια αργότερα, το 2002) είχε δηλώσει πρόθυμος να έρθει ξανά στην Ελλάδα για να εργαστεί.

Στην κάτω φωτό ο Ρέι Γουντ (αριστερά) στα αποδυτήρια των Τρικάλων επιβλέπει την ζύγιση του θρυλικού Τσάρλι ενώ δεξιά διακρίνεται και ο Χρήστος Πουλιάνας.