Οι κίνδυνοι που υπάρχουν από τα take away πάρτι

Ο κίνδυνος μιας ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας ελλοχεύει την ώρα που μερικοί αρνούνται να συμμορφωθούν με τα νέα δεδομένα που έχει φέρει στις ζωές μας ο κορονοϊός. Γέμισε ο τόπος από… διψασμένους πότες, που έσπευσαν σε μπαρ που έδιναν… take away ποτά και βάζουν σε κίνδυνο όλη την κοινωνία αγνοώντας τις εκκλήσεις των επιστημόνων. Οχι, δεν ζούμε στο 1920 (σ.σ.: η εποχή της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ), αλλά στο 2020 όπου η παρασκευή, διακίνηση, εισαγωγή, εξαγωγή και πώληση αλκοολούχων ποτών επιτρέπεται στα περισσότερα μέρη του πλανήτη. Ωστόσο, κάποιοι συμπολίτες μας ένιωσαν προφανώς μεγάλη καταπίεση από τον ενάμιση μήνα εγκλεισμού κι έσπευσαν μαζικά σε μπαρ, πλατείες και όπου αλλού μπορούσαν να συναντηθούν για να… κοινωνικοποιηθούν και να προμηθευτούν αλκοόλ από… έμπειρα χέρια.

Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα σπεύδει να συνετίσει τους πολίτες που αγνοούν τον κίνδυνο, τονίζοντας ότι κάπως έτσι οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Αμερικανοί άνοιξαν τις… πύλες της κολάσεως. Αν δεν μαζευτεί άμεσα η κατάσταση, κινδυνεύουμε να… εκτροχιαστούμε και να ζήσουμε δύσκολες μέρες.

Στο Open TV μίλησε κι ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας κάνοντας έκκληση γιατί «Ιταλία και Ισπανία ξύπνησαν σε μία μέρα σε μια κόλαση». Το R0 θα φτάσει σε 1,5 – 2 – 2,5 σε χρόνο ρεκόρ. Δεν θέλει καιρό, μέρες θέλει. Είναι τρομερά επικίνδυνο αυτό που γίνεται. Μπορεί να ξεκινήσουμε μια μέρα και να δούμε τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται, καθώς και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις. Αυτό θα γίνει άμεσα και δεν θα έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε. Οι επιδημίες αυτές είναι αμείλικτες. Κανένας εφησυχασμός» ξεκαθάρισε σε δραματικό τόνο ο καθηγητής.