Μπαμπάς – Γιος 3-0!!!

Απο το μπλογκ Τρελοποδόσφαιρο!

Η οικογένεια των Κένταλ, στην Ουαλία, έχει στο… αίμα της το ποδόσφαιρο, με ιδιαίτερη μάλιστα προτίμηση στη θέση του τερματοφύλακα!

Ο πατέρας, Μαρκ (γενν. 20/9/1958), αγωνίστηκε επαγγελματικά, πάντοτε ως «κίπερ», από το 1976 έως το 1993, σε ΤότεναμΤσέστερφιλντΝιούπορτ ΚάουντιΓουλβςΣουόνσιΜπέρνλι και Έμπου Βέιλ, ξεπερνώντας τις 500 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, σε μία καριέρα γεμάτη όμορφες στιγμές.

Ο Μαρκ Κένταλ

Μερικά από τα κατορθώματά του. «Έγραψε» 36 εμφανίσεις στην πρώτη ομάδα της Τότεναμ και 214 συνολικά με τα χρώματά της (καθώς προηγουμένως είχε περάσει από όλα τα μικρότερα ηλικιακά της κλιμάκια). Το 1980 κι αφού είχε πάει στη Νιούπορτ, χάρηκε την άνοδο στην 3η κατηγορία της Αγγλίας και το Κύπελλο Ουαλίας (σ.σ. ο σύλλογος, παρότι ουαλικός, βρισκόταν –και βρίσκεται– στο αγγλικό ποδοσφαιρικό σύστημα), ενώ την επόμενη σεζόν έζησε από κοντά την πορεία της ως τους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Στη Γουλβς οι προπονητές του τον εμπιστεύθηκαν σε 147 ματς πρωταθλήματος κι εκείνος πανηγύρισε δύο σερί ανόδους, το 1988 και το 1989, φθάνοντας από την 4η στη 2η κατηγορία της Αγγλίας κι ακόμη πήρε το Λιγκ Τρόφι το 1988. Τέλος, στη Σουόνσι χάρηκε το δεύτερο Κύπελλο Ουαλίας της σταδιοδρομίας του (1991) κι υπεράσπισε τα δοκάρια της και στην Ευρώπη. Χρίσθηκε διεθνής με την Ελπίδων της Ουαλίας.

Στις 8/1/1981 ο Μαρκ απέκτησε έναν γιο, τον Λι, ο οποίος βάδισε στα δικά του χνάρια κι έγινε κι αυτός επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και τερματοφύλακας (η καριέρα του, πάντως, δεν είχε τη λάμψη εκείνης του μπαμπά του). Ο Λι ξεκίνησε, όπως ακριβώς και ο πατέρας του, από μία ομάδα του Λονδίνου, την Κρύσταλ Πάλας και συνέχισε στις ΚάρντιφΜπάρι ΤάουνΣριούσμπεριΧαβερφόρντγουεστΡυλΠορτ ΤάλμποτΝιθ και Πρέστατυν. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2012, με περισσότερες από 250 εμφανίσεις στο ενεργητικό του. Έλαβε μέρος σε συναντήσεις των Κυπέλλων Ευρώπης (Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ, Κύπελλο Ιντερτότο) κι επίσης φόρεσε τη φανέλα των Εθνικών ομάδων Παίδων, Εφήβων και Ελπίδων της Ουαλίας.

Ο Λι Κένταλ

Την ίσως πιο ιδιαίτερη στιγμή της ποδοσφαιρικής τους καριέρας, όμως, ο Μαρκ και ο Λι δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι θα τη ζούσαν την ίδια μέραστο ίδιο γήπεδοως αντίπαλοι! Τι συνέβη ακριβώς;

Τον Σεπτέμβριο του 2000, ο Τόνι Ουίλκοξ, προπονητής της διεκδικήτριας του τίτλου στο πρωτάθλημα Ουαλίας, Κούμπραν Τάουν, έπεισε τον 42χρονο, τότε, Μαρκ να επιστρέψει στην ενεργό δράση για χάρη της ομάδας του. Ο άλλοτε «άσος» των Τότεναμ και Γουλβς ξαναφόρεσε τα γάντια του και στο ντεμπούτο του με τα «Κοράκια» βρέθηκε αντιμέτωπος μίας άλλης διεκδικήτριας της «κούπας», της Μπάρι Τάουν, κάτω από τα δοκάρια της οποίας δέσποζε ο γιος του, ο Λι, στα 19 του χρόνια (ευρισκόμενος στον σύλλογο με δανεισμό από την Κάρντιφ)! Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Σεπτεμβρίου.

Τελικά, νικητής σε αυτήν την… οικογενειακή «μονομαχία» βγήκε ο πατέρας! Η Κούμπραν Τάουν συνέτριψε με 3-0 την αντίπαλό της! Δεν ήμασταν παρόντες στο οικογενειακό τραπέζι των Κένταλ εκείνη τη μέρα, αλλά, είμαστε βέβαιοι ότι ο μπαμπάς Μαρκ θα τάραξε τον γιο Λι στο δούλεμα!

Ωστόσο, επειδή γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος, στο τέλος της σεζόν ο Λι ήταν αυτός που πανηγύρισε, καθώς η Μπάρι Τάουν ήταν αυτή που κέρδισε το πρωτάθλημα με 77 βαθμούς, τρεις περισσότερους από τη δεύτερη… Κούμπραν Τάουν! Πάντως, ο Μαρκ δεν βίωσε την πίκρα της απώλειας του τίτλου, αφού μετά τον αγώνα της 30ής Σεπτεμβρίου άφησε την ενεργό δράση για δεύτερη φορά και δεν συμμετείχε σε άλλο παιχνίδι της Κούμπραν Τάουν εκείνη τη χρονιά.

Αφού κρέμασε τα γάντια του το 1993, ο Μαρκ Κένταλ έγινε αστυνομικός και διέπρεψε και σε αυτό το επάγγελμα, φθάνοντας ως τον βαθμό του αστυφύλακα. Έλαβε, μάλιστα και επαίνους, ενώ κάποια στιγμή στην σταδιοδρομία του μετακινήθηκε σε ρόλο εκπαιδευτή, πόστο στο οποίο επίσης τα πήγε πάρα πολύ καλά (τιμήθηκε με το βραβείο του «Εκπαιδευτή της Χρονιάς» το 2007). Εργάστηκε και ως προπονητής της ομάδας ποδοσφαίρου της ουαλικής αστυνομίας. Δυστυχώς, δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας, καθώς το 2008 κατέρρευσε στο σπίτι του και έφυγε από τη ζωή, από πρόβλημα στην καρδιά.

Ο Λι Κένταλ, από την πλευρά του, παρέμεινε στον χώρο του ποδοσφαίρου μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ως προπονητής. Δούλεψε ως γυμναστής τερματοφυλάκων στις ακαδημίες των Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Κάρντιφ, στην ανδρική ομάδα της Μπρίστολ Σίτι, στην Εθνική Γυναικών της Αγγλίας και στις Εθνικές ομάδες Παίδων και Ελπίδων της Ουαλίας. Αυτή τη στιγμή είναι προπονητής τερματοφυλάκων στη Μπάρι Τάουν, ως «κίπερ» της οποίας κάποτε αντιμετώπισε τον πατέρα του και παράλληλα πρώτος προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Νότιας Ουαλίας.