Το ανοξείδωτο ατσάλι και το αλουμίνιο στις κατσαρόλες

Οι κατσαρόλες https://www.e-dructer.com/oikiakos-eksoplismos/skevi-magirikis/katsaroles/ αποτελούν τα πιο γνωστά μαγειρικά σκεύη για άνδρες και γυναίκες και χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια νοικοκυριά εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτές που είναι φτιαγμένες από ανοξείδωτο ατσάλι κερδίζουν την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού, αφού έχουν μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια ζωής.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μία ανθεκτική και υγιεινή επιλογή. Είναι ένα αδρανές μέταλλο, που σημαίνει ότι δεν αντιδρά με τα τρόφιμα και δεν εκλύει χημικές ουσίες που μπορεί να περάσουν στον οργανισμό μας. Επιπλέον, το φαγητό δεν κολλάει, αν το σκεύος έχει ζεσταθεί καλά. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μεταλλικό ή άλλο αντικείμενο χωρίς να υπάρχει φόβος μήπως χαραχθεί.

Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξουμε και κάποιες λεπτομέρειες. Φροντίζουμε τα σκεύη που επιλέγουμε να έχουν παχιά βάση, γιατί έτσι δεν θα είναι εύκολο να καεί το φαγητό. Ακόμα, διαλέγουμε κάποιο που δεν έχει προσμείξεις επικίνδυνων μετάλλων, τα οποία να έρχονται σε άμεση επαφή με το φαγητό. Προτιμούμε σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι 18/10.

Σε ό,τι αφορά τις κατσαρόλες από αλουμίνιο παρουσιάζουν ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και μαγειρεύουν τα φαγητά εύκολα και γρήγορα. Συνήθως, αυτές οι κατσαρόλες επικαλύπτονται με στρώματα από εμαγιέ υλικό σε διάφορα χρώματα και ταυτόχρονα με αντικολλητική επένδυση για να καθαρίζονται εύκολα. Τα hard-anodised μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο είναι κατασκευασμένα από χημική επεξεργασία αλουμινίου, κάτι που κάνει την επιφάνεια πολύ ανθεκτική και πολύ πιο δυνατή σε σχέση με το ανοξείδωτο ατσάλι.