Εν μέσω αντιδράσεων οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα κατά της διαδικασίας

 

Εν μέσω αντιδράσεων ξεκινά η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών  καθώς ήδη δεκάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο το οποίο ξεκινά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα κατά της διαδικασίας ενώ στην περιοχή υπάρχουν δύο διμοιρίες με άντρες των Υ.ΜΕ.Τ.

Όπως σημειώνει η ΛΑΕ σε σχετική ανακοίνωσή της: «Ο στόχος της διαμαρτυρίας μας δεν αφορά τον πλειστηριασμό αυτού καθ’ εαυτού του  συγκεκριμένο ακινήτου. Η κινητοποίηση μας στρέφεται ενάντια στους αντιδημοκρατικούς και αδιαφανείς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που με πραξικοπηματικές μεθόδους εγκαινιάζει η κυβέρνηση Τσίπρα και η μνημονιακή τάξη πραγμάτων με όργανο τον Ρούσκα και τα »κοράκια» που αντιπροσωπεύει».

Ο κ. Λαφαζάνης σε σχετικές δηλώσεις αναφέρει ότι : «Έχει διαμορφωθεί μία χούντα στην Ελλάδα, είναι η χούντα των πλειστηριασμών σε αυτή την χούντα συμμετέχουν ενεργά και δραστήρια ο Τσίπρας, ο Κοντονής, ο Τόσκας, ο Ρούσκας και οι τραπεζίτες. Πρόκειται για ένα βρώμικο σχέδιο για να υφαρπάξουν λαϊκές περιουσίες».

Οι πλειστηριασμοί που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα φτάνουν μαζί με εκείνους που θα διεξαχθούν στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας τους 187 αφού τελικά οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αναστολή της αποχής τους. Σύμφωνα με εκπροσώπους των τραπεζών αλλά και των συμβολαιογράφων η πρώτη ημέρα διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα αποτελέσει ένα τεστ για την όλη διαδικασία  καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι αναμένουν να δουν εάν θα υπάρξουν αντιδράσεις και πως αυτές θα αντιμετωπιστούν ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένουν με ενδιαφέρον να προχωρήσουν οι διαδικασίες μιας και η υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελούν προαπαιτούμενο για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.

Οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν στην πλειονότητα τους ως επισπεύδοντες τράπεζες ενώ μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου έχουν ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά περί τους 45-50 πλειστηριασμούς και έως τον ερχόμενο Ιούλιο του 2018, 148 σύμφωνα με την ηλεκτρονική δημοσίευση πλειστηριασμών.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Την ίδια στιγμή οι θεσμοί βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και αναμένεται να  ξεκινήσουν οι επαφές με την ελληνική πλευρά για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που αφορούν τόσο τις εκκρεμότητες που αφορούν τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών καθώς και ενδεχόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα πρόθεση είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου που ισχύει σήμερα έως το τέλος του χρόνου με στόχο να απομονωθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που έχουν βρει καταφύγιο στις ρυθμίσεις του νομού καθώς τράπεζες και κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνούν ότι ο ισχύοντας νόμος έχει δώσει καταφύγιο σε δανειολήπτες οι οποίοι στρατηγικά έχουν επιλέξει να μην πληρώνουν τα δάνεια τους εκμεταλλευόμενοι την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων σε βάρος τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης τους, που τους προσφέρει η υπαγωγή του στο νόμο για τα υπερχρεωμένα.

Στις συζητήσεις που έγιναν σε πρώτη φάση κυβέρνησης τράπεζες και θεσμοί έχουν συμφωνήσει επί της αρχής για τις αδυναμίες του νόμου, με τις τράπεζες μάλιστα να διατυπώνουν μια σειρά προτάσεων και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να έχει και εκείνη επεξεργαστεί σημεία του νόμου που χρίζουν βελτίωσης. Στις επαφές που αναμένονται να πραγματοποιηθούν εντός της εβδομάδας στόχος είναι να βρεθεί κοινός τόπος ώστε οι αλλαγές προχωρήσουν και να ψηφιστούν για να ισχύσουν από την 1 Ιανουαρίου 2018 και μέχρι τη λήξη του νόμου για τα υπερχρεωμένα. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων είναι  η άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο για τα υπερχρεωμένα, η άρση της αναστολής των διωκτικών μέτρων με μόνη την αίτηση υπαγωγής στο δικαστήριο, η αυστηροποίηση του νόμου για παύουν να τις εξυπηρετούν τις ρυθμίσεις που έχουν κάνει με τις τράπεζες, αλλά και η αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων αναβολών στα δικαστήρια που προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις.