Πείτε όχι στο τσιγάρο και την κούραση

Το κρυολόγημα είναι μία κατάσταση ενοχλητική, την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο μικροί και μεγάλοι. Η περίοδος που παρουσιάζει μεγαλύτερη έξαρση είναι κατά τους χειμερινούς μήνες.

Όσοι υποφέρετε από κρυολόγημα θα πρέπει να μη καπνίζετε, και να μένετε μακριά από το παθητικό κάπνισμα, ειδικά αν είστε συναχωμένοι. Οι μηχανισμοί άμυνας και αποκατάστασης των πνευμονικών κυττάρων είναι «ελαττωματικοί» στους καπνιστές. Έτσι, ο κύκλος μίας αναπνευστικής ίωσης μπορεί να διαρκέσει το διπλάσιο χρόνο από το συνηθισμένο.

Λόγω της μειωμένης άμυνας του αναπνευστικού συστήματος, ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της χρόνιας βρογχίτιδας (ταλαιπωρεί πολλούς καπνιστές), με κυριότερο σύμπτωμα τον έντονο παραγωγικό βήχα, του οποίου η διάρκεια φτάνει έως και τις 30 ημέρες, ενώ παρατηρείται και δυσχέρεια της αναπνοής.

Εάν το κρυολόγημά σας συνοδεύεται από παραγωγικό βήχα  τότε αυτό που θα σας βοηθήσει δεν είναι ένα αντιβηχικό σιρόπι, αλλά η λήψη άφθονων υγρών, τα οποία συμβάλλουν στην απόχρεμψη. Τα αντιβηχικά σιρόπια μειώνουν την αποβολή των πτυέλων και προκαλούν συσσώρευση των φλεμάτων στους πνεύμονες. Για αυτό χορηγούνται μόνο στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένους, καρδιοπαθείς, υπερτασικούς, ασθματικούς) ή στην περίπτωση που ο βήχας είναι ξηρός.

Τέλος, όσοι ταλαιπωρούνται από κρυολόγημα πρέπει να αποφεύγουν κάθε είδους σωματική κόπωση, για 3-4 ημέρες, ούτως ώστε να δώσουν την ευκαιρία στον οργανισμό τους να εξοικονομήσει δυνάμεις για την καταπολέμηση του ιού, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.