Μην υπερβάλετε στη χρήση των αποσυμφορητικών

Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο υποφέρουν από καταρροή ή μπούκωμα στη μύτη. Πρόκειται για δύο προβλήματα που δημιουργούνται κυρίως από αλλεργίες και κρυολογήματα.

Ωστόσο, η ευκολία με την οποία επιλέγουν τα ρινικά σπρέι, εξαιτίας της εκδήλωσης συμπτωμάτων κρυολογήματος ή γενικότερα προβλημάτων ρινικής αναπνοής, έχει οδηγήσει σε συμπτώματα εθισμού. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι χρήσιμα, σε περιπτώσεις κρυώματος ή καταρροής, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερο από μία εβδομάδα και αυτό με παύσεις.

Εάν χρησιμοποιηθούν για περισσότερο από 10-15 μέρες ή ένα μήνα τότε συνηθίζονται. Έτσι, ο συγκεκριμένος εθισμός οδηγεί τον χρήστη να αυξάνει διαρκώς τη δοσολογία, προκειμένου να υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα. Μάλιστα, εφόσον αποφασίσει να τα διακόψει και να χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο σπρέι, δεν θα δει αποτέλεσμα, αφού η κατάσταση μόνο χειρότερη θα γίνεται. Πλέον, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και οι ασθενείς δεν μπορούν να απαλλαγούν από τα σπρέι.

Αυτά τα προϊόντα δρουν στο ρινικό βλεννογόνο και ιδιαίτερα στις ρινικές κόγχες. Οι κόγχες συρρικνώνονται και έτσι αναπνέουμε ελεύθερα, αλλά με τη συνεχή τους χρήση, τα αγγεία κογχών παραλύουν και χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες φαρμάκου.

Μετά από ένα σημείο, οι κόγχες διογκώνονται πολύ και γίνονται τριπλάσιες από το φυσιολογικό. Έτσι, η χρήση του σπρέι είναι διαρκώς αναγκαία, αφού διαφορετικά δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα σπρέι απορροφούνται από τη συστηματική κυκλοφορία και δημιουργούν σοβαρές επιπλοκές όπως υπέρταση, γλαύκωμα και υπερτροφία του προστάτη.