Γενικές πληροφορίες για τον βήχα

Ο βήχας αντιμετώπιση του τις περισσότερες φορές είναι μια απλή κατάσταση, η οποία δεν εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν προσεχτεί όπως πρέπει, μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα.

Ο βήχας είναι ένα πολύ συχνό πρώιμο σύμπτωμα πολλών νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος, Όμως, μπορεί να αποτελεί και μια εκδήλωση παθήσεων άλλων οργάνων. Όταν συνοδεύεται από απόχρεμψη (φλέματα), τότε οι παθήσεις που τον προκαλούν περιορίζονται στην αεροφόρο οδό και στους πνεύμονες

Στην ουσία υπάρχουν δύο είδη βήχα, ανάλογα με την ύπαρξη εκκρίσεων ή μη. ´Έτσι, μπορεί να έχουμε είτε ξηρό ή μη παραγωγικό βήχα, είτε υγρό και παραγωγικό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο βήχας είναι σύμπτωμα ενός απλού κρυολογήματος που συνοδεύεται με μπούκωμα και δακρύρροια. Οι άνθρωποι πολλές φορές μπερδεύονται, ωστόσο στην πραγματικότητα ο βήχας δεν είναι πάθηση, αλλά σύμπτωμα.

Ανάλογα με τη χρονική του διάρκεια, χωρίζεται σε οξύ, όταν η διάρκειά του είναι μικρότερη των 20 ημερών, υποξύ όταν διαρκεί από τρεις έως οκτώ εβδομάδες, και χρόνιο όταν ξεπερνάει το χρονικό διάστημα των οκτώ εβδομάδων. Παράλληλα, ο βήχας μπορεί να είναι ξηρός, δηλαδή να μην παρουσιάζει φλέματα και να νιώθουμε το λαιμό μας να γδέρνεται, ή παραγωγικός, ο οποίος συνοδεύεται από φλέματα.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή τόσο όσον αφορά τον βήχα, όσο και τα υπόλοιπα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και των διαφόρων ιώσεων. Δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση φαρμάκων.