Αίτια που σχετίζονται με το βήχα

Ο βήχας είναι μία κατάσταση που απασχολεί κάθε εποχή μικρούς και μεγάλους, ενώ εμφανίζεται πιο συχνά το χειμώνα, λόγω των ιώσεων και των κρυολογημάτων. Μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια.

Τα συχνότερα πνευμονικά αίτια βήχα είναι το άσθμα, το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα, ενώ λιγότερο συχνά αίτια αποτελούν ο καρκίνος του πνεύμονα, η σαρκοείδωση, οι διάμεσες πνευμονοπάθειες και η καρδιακή ανεπάρκεια μέσω της παραγωγής πλευριτικού υγρού. Πιο σπάνια θεωρείται η κυστική ίνωση. Ο χρόνιος βήχας μπορεί να υποκρύπτει εκτός των άλλων και φυματίωση πνευμόνων.

Ακόμα, διογκωμένοι λεμφαδένες, πλευριτικές συλλογές (υγρό) ανεξαρτήτως αιτιολογίας, ανεύρυσμα της αορτής ή παθήσεις του περικαρδίου μπορεί να εκδηλωθούν με τη μορφή του χρόνιου βήχα. Σε ό,τι αφορά το ανώτερο αναπνευστικό, οι χρόνιες παραρρινοκολπίτιδες, η χρόνια οπισθορινική έκκριση, οι εξωτερικές ωτίτιδες και οι φαρυγγικές λοιμώξεις αποτελούν συχνά αίτια χρόνιου βήχα.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι ένα αρκετά συχνό αίτιο βήχα που συχνά υποτιμάται. Η άνοδος γαστρικών υγρών στον οισοφάγο ή τον λάρυγγα που προκαλείται από χάλαση του γαστροοισοφαγικού σφικτήρα, ερεθίζει τους τοπικούς υποδοχείς και εκλύει το αντανακλαστικό του βήχα. Αυτό συμβαίνει όταν τρώμε λαίμαργα και βιαστικά ή όταν ξαπλώνουμε αμέσως μετά το φαγητό.

Τέλος, ορισμένα φάρμακα έχουν ως παρενέργεια τον χρόνιο βήχα με πιο συχνά τους αΜΕΑ (αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης) που χρησιμοποιούνται στην αρτηριακή υπέρταση (Accupron,Triatec κτλ.) και προκαλούν χρόνιο βήχα σε ποσοστό 2-10% των ασθενών που τα λαμβάνουν.