Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για το άσθμα

Ο βήχας και η αντιμετώπιση του μπορεί να είναι μια απλή κατάσταση, η οποία έχει ένα μικρό κύκλο ζωής, ωστόσο μπορεί να είναι και ένα πιο περίπλοκο ζήτημα. Η δεύτερη κατηγορία αφορά κυρίως τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες και τα άτομα που υποφέρουν από συγκεκριμένες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Μία από αυτές είναι και το άσθμα. Οι διάφορες αλλεργίες και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν άσθμα. Άλλες αιτίες είναι η οικιακή σκόνη (ή καλύτερα τα διάφορα παράσιτα που ζουν στη σκόνη – ακάρεα), οι τρίχες ή τα λέπια των ζώων, τα πούπουλα από τα μαξιλάρια και τα παπλώματα, τα φάρμακα και οι τροφές όπως π.χ. τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το σιτάρι, τα καρύδια, η σοκολάτα, τα ψάρια, τα οστρακοειδή κ.ά.

Υπάρχουν όμως και άλλα αίτια που προκαλούν αυτήν την χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του αναπνευστικού συστήματος. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι και η έντονη ψυχολογική συμφόρηση ή «έκρηξη» από μια «δυνατή» χαρά ή λύπη.

Το επαγγελματικό άσθμα προκαλείται από την εισπνοή διαφόρων αερίων ή σκόνης κατά την διάρκεια της επαγγελματικής ενασχόλησης. Επαγγελματικοί παράγοντες όπως η εισπνοή σκόνης  ή αερίων μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της ειδικής μορφής άσθματος που λέγεται επαγγελματικό.

Το αλεύρι, τα ρινίσματα ξύλου, οι αναθυμιάσεις χρωμάτων ή λιωμένων μετάλλων, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων ουσιών. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά πολλές φορές ευθύνονται για την πρόκληση επαγγελματικού άσθματος.