Έτσι λειτουργεί η αντιφθειρική αγωγή

Οι ψείρες https://www.ifarmacy.gr/tag/pseires αποτελούν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι γονείς και τα παιδιά τους. Οι εταιρείες που παράγουν σήμερα αντιφθειρικά προϊόντα προσπαθούν να βελτιώνουν τη σύνθεση και συνεπώς την αποτελεσματικότητά τους.

Βασικό στάδιο στην αντιμετώπιση είναι η επανάληψη της εφαρμογής της αντιφθειρικής αγωγής μετά από 9-10 μέρες. Το χρονικό αυτό διάστημα έχει να κάνει με τον κύκλο ζωής της ψείρας. Την πρώτη φορά σκοτώνονται όλες οι ζωντανές ψείρες, ενώ τη δεύτερη σκοτώνονται οι νεαρές ψείρες που εκκολάφθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου των δέκα ημερών.

Τη στιγμή αυτή οι νεαρές ψείρες δεν είναι αρκετά ώριμες για να γεννήσουν και εναποθέσουν αυγά. Έτσι επιτυγχάνουμε οριστική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Στην αγορά κυκλοφορούν δυο τύποι αντιφθειρικών σκευασμάτων. Τα χημικά και τα φυσικής προελεύσεως.

Τα πρώτα πολλές φορές προκαλούν δερματίτιδες στο τριχωτό, ενώ η παρατεταμένη χρήση τους στο πέρασμα των χρόνων έχει οδηγήσει τα παράσιτα στην ανάπτυξη αντοχής απέναντί τους. Τα δεύτερα δρουν μηχανικά, χωρίς παρενέργειες. Εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα της ψείρας, διαταράσσουν τη μεταφορά οξυγόνου, με άμεση συνέπεια την πρόκληση ασφυξίας και τελικά τον θάνατό της.

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, όπως άλλωστε ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Έτσι, είναι χρήσιμο να χρησιμοποιούμε προληπτικές λοσιόν, που
δρουν επίσης με μηχανικό τρόπο και κρατούν τις ψείρες μακριά από τα κεφάλια των παιδιών. Αυτά τα σκευάσματα διατίθενται σε μορφή σπρέι, συνδυάζοντας φυσικής προέλευσης συστατικά και απωθούν τις ψείρες.