Η δράση της βιταμίνης Α

Η αντιγήρανση είναι ένα θέμα που απασχολεί δισεκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ανά τον κόσμο, αφού όλο και πιο πολλοί είναι αυτοί που νοιάζονται για την εξωτερική τους εμφάνιση, θέλοντας να κρατήσουν το δέρμα τους σε πρόσωπο και σώμα νεανικό. Για αυτό, οι εταιρείες καλλυντικών δίνουν πολύ μεγάλη βάση στην παραγωγή ανάλογων σκευασμάτων.

Όταν τα δερματικά κύτταρα είναι γερασμένα και δεν λειτουργούν σωστά, τα οξέα της βιταμίνης Α επεμβαίνουν για να διορθώσουν το πρόβλημα. Χάρη στη μακροχρόνια χρήση των ρετινοειδών, οι υποδοχείς πολλαπλασιάζονται και η απορρόφησή της βιταμίνης αυξάνεται, καθώς περνάει ο χρόνος. Αξιοποιώντας τους ειδικούς υποδοχείς των κυττάρων του δέρματος, τα ρετινοειδή παρεμβαίνουν και δίνουν νέες οδηγίες, ώστε να διορθωθεί η διαδικασία ανάπτυξης του κάθε κυττάρου, για να αναπτύσσεται σα να μην ήταν γερασμένο. Με αυτό τον τρόπο προγραμματίζονται ξανά οι σχετικές λειτουργίες σε όλη την έκταση του δερματικού ιστού.

Έτσι, αποβάλλεται η κεράτινη στοιβάδα των νεκρών κυττάρων που επιβαρύνει την επιφάνεια και τονώνεται η λειτουργία των ινοβλαστών, τα οποία παράγουν το κολλαγόνο. Επιπλέον, περιορίζεται η ελάστωση, δηλαδή ο συνωστισμός των ινών της ελαστίνης, που είναι τόσο μπερδεμένες, ώστε δεν καταφέρουν να υποστηρίξουν σωστά την επιδερμίδα. Ακόμα, ρυθμίζεται η έκκριση μελανίνης, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία των κηλίδων. Οι επιστήμονες τονίζουν πως τα ιδιαίτερα δραστικά ρετινοειδή επεμβαίνουν με τέτοιο τρόπο στις στοιβάδες του δέρματος, ώστε σταδιακά σβήνουν τις ρυτίδες.