Πόλεμος της “παπαρούνας” για την ΦΙΦΑ

Στα πρόθυρα του “πολέμου” με  αφορμή μια… κόκκινη παπαρούνα.

 

Στα πρόθυρα του “πολέμου” με την FIFA βρίσκονται οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου της Αγγλίας και της Σκωτίας. Αφορμή ένα μαύρο περιβραχιόνιο με μια κόκκινη παπαρούνα που είναι αποφασισμένοι να φορέσουν οι παίκτες της εθνικής Αγγλίας, στον αγώνα κόντρα στην εθνική Σκωτίας την μεθεπόμενη Κυριακή 11 Νοέμβριου.

Το συγκεκριμένο περιβραχιόνιο συμβολίζει την Ημέρα Μνήμης για το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της Βρετανίας που πολέμησε στους παγκόσμιους πολέμους αλλά και τις περιφερειακές συγκρούσεις. Η Ημέρα Μνήμης έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου και συνεπώς εφέτος θα εορταστεί στις 11 Νοεμβρίου. Ομως την ίδια μέρα η εθνική Αγγλίας αντιμετωπίζει την Εθνική Σκωτίας για το Μουντιάλ του 2018.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έγκειται στο γεγονός ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου απαγορεύει ρητά και χωρίς εξαιρέσεις στις εθνικές ομάδες να φορούν στις εμφανίσεις τους οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πολιτική ή θρησκευτική δήλωση.

Οι Αγγλοι μαζί με τους Σκωτσέζους ζήτησαν μια εξαίρεση από την FIFA εξηγώντας μάλιστα τους συμβολισμούς του περιβραχιόνιου. Ομως ο σκωτσέζος επικεφαλής της ομοσπονδία είναι ανένδοτος και δηλώνει ότι θα πρέπει να τηρηθεί το γράμμα του κανονισμού χωρίς αποκλείσεις.

Η Αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό να υποστεί βαθμολογική ποινή καθώς αυτή τη στιγμή η ομάδα ηγείται του ομίλου F με δύο βαθμούς και ακολουθούν η Λιθουανία και η Σλοβενία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η εθνική ομάδα της Σκωτίας, η οποία αν τιμωρηθεί με στέρηση βαθμών θα βρεθεί σε πολύ δυσχερή θέση, καθώς αυτήν την στιγμή είναι στην τέταρτη θέση με 4 βαθμούς.