Χειροπέδες σε υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA

Η ελβετική αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA που βαρύνονται με κατηγορίες  δωροδοκίες εκατομμυρίων μέχρι ξέπλυμα χρήματος. A647A7A266CA35439D7D9E910F6EF5FA

 

«Βόμβα» μεγατόνων έπεσε τα ξημερώματα της Τετάρτης στις τάξεις της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, καθώς πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της συνελήφθησαν στο ξενοδοχείο “Baur au Lac” της Ζυρίχης, όπου είχαν καταλύσει για το ετήσιο συνέδριό τους, μετά από επιχειρήση της ελβετικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση των «New York Times» τα έξι στελέχη της FIFA που συνελήφθησαν αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του εκβιασμού, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Όπως τονίζεται, οι κατηγορούμενοι «ξέπλυναν» τα τελευταία 20 χρόνια πάνω από 100 εκατ. δολάρια. Την ίδια ώρα με τη Ζυρίχη γίνονταν κι άλλες αστυνομικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, με τους συλληφθέντες να φτάνουν συνολικά τους 14. Oι συλλήψεις αφορούν στις διαδικασίες ανάθεσης της διοργάνωσης παγκοσμίων κυπέλλων, χορήγησης δικαιωμάτων μάρκετινγκ και δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης. Αφορούν επίσης ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, απάτες και ξέπλυμα χρήματος.

Εκτός των στελεχών της FIFA, στις κατηγορίες για το σκάνδαλο αναμένεται να κατονομασθούν στελέχη εταιρειών μάρκετινγκ από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική που κατηγορούνται ότι πλήρωσαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε μίζες με αντάλλαγμα συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης σε σχέση με μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Ανάμεσα στα στελέχη που συνελήφθησν είναι και ο ελληνικής καταγωγής Κώστας Τάκκας, ο οποίος είναι πρώην γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου των νησιών Κέιμαν και στενός συνεργάτης του επίσης συλληφθέντα και αντιπροέδρου της FIFA Τζέφρεϊ Γουέμπ.

<span itemprop=”name” content=”FIFA Arrests_ Man Led Away From Zurich Hotel”></span> <span itemprop=”description” content=””></span> <span itemprop=”duration” content=”23″></span> <span itemprop=”thumbnail” content=”http://pthemavodp.edgesuite.net/p/787781/sp/78778100/thumbnail/entry_id/1_fcg6yiqh/version/0″></span> <span itemprop=”width” content=”600″></span> <span itemprop=”height” content=”480″></span>

Όπως αναφέρεται, οι αστυνομικοί πήραν τα κλειδιά των δωματίων από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και αιφνιδίασαν τα στελέχη εισβάλλοντας στα δωμάτιά τους. Σύμφωνα μάλιστα με τις έως τώρα πληροφορίες οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με την Ελβετία ώστε να παρακαμφθούν κωλύματα του ελβετικού νόμου και να εκδοθούν οι συλληφθέντες στις ΗΠΑ. Το αίτημα για τις συλλήψεις εστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών που απήγγειλε κατηγορίες εναντίον τους.


Η στιγμή που οι αστυνομικοί παίρνουν τα κελιδιά από τη ρεσεψιόν για να μπουκάρουν στα δωμάτια των στελεχών

Ένα από τα στελέχη που συνελήφθησαν αναγνωρίστηκε ως ο Κοσταρικανός Εντουάρντο Λι. Επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα όσων συνελήφθησαν, όμως πληροφορίες συμπεριλαμβάνουν σε αυτά και τον εκ των αντιπροέδρων της FIFA, Τζέφρεϊ Γουέμπ, πρόεδρο της CONCACAF (Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής), αλλά και τον προκάτοχό του Τζακ Γουόρνερ. Επιπλέον, γίνεται λόγος και για τον Ευγκένιο Φιγκερέδο από την Ουρουγουάη.

Αναλυτικά τα ονόματα όσων κατηγορούνται και συνελήφθησαν:

Jeffrey Webb
Eugenio Figueredo
Jack Warner
Eduardo Li
Julio Rocha
Costas Takkas
Rafael Esquivel
José Maria Marin
Nicolás Leoz

Κατηγορίες αναμένεται επίσης να διατυπωθούν κατά των στελεχών εταιρειών μάρκετινγκ Αλεσάντρο Μπουρσάκο, Ααρον Ντέιβιντσον και Ούγκο και Μαριάνο Τζίνκις. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν επίσης τον Ζοζέ Μάργκουλις ως μεσάζοντα σε παράνομες πληρωμές.