Αντίστροφη μέτρηση για το Final-4

H ant;istrofh m;etrhsh ;exei arx;isei, oi  τέσσερις κορυφαίες ομάδες για φέτος της Ευρώπης έχουν δώσει ραντεβού. 9C07BCEE87F5EC8D17B013D7F37907FC

Στο «Παλάθιο δε ντεπόρτες δε λα Κομουνιδάδ δε Μαδρίδ» «χτυπά η καρδιά» του ευρωπαϊκού μπάσκετ από σήμερα (15/5) μέχρι και την Κυριακή (17/5) με τον Ολυμπιακό να εκπροσωπεί την Ελλάδα, στο 9ο Final Four της ιστορίας του, 3ο τα τελευταία 4 χρόνια και 5ο τα τελευταία 7, αλλά και στόχο το 4ο Ευρωπαϊκό (1997, 2012, 2013). Πρώτη αντίπαλος του Γιάννη Σφαιρόπουλου και των παικτών του η ΤΣΣΚΑ Μόσχας -με προπονητή τον Δημήτρη Ιτούδη- των 6 τίτλων και των 14 φάιναλ φορ με το φετινό στον πρώτο χρονικά ημιτελικό (15/5, 19:00, ΝΕΡΙΤ, NOVA).

Στις 22:00 το τζάμπολ του δεύτερου ημιτελικού ανάμεσα στην πολυνίκη και οικοδέσποινα Ρεάλ Μαδρίτης των 8 τίτλων (τελευταίος το 1995) και την πρωτάρα Φενέρμπαχτσε του πολυνίκη προπονητή στη διοργάνωση, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, με 8 κατακτήσεις.

Στη 12άδα ο Λοτζέσκι

Στο μεταξύ, ο Ματ Λοτζέσκι θα είναι στη δωδεκάδα του Ολυμπιακού και θα αγωνιστεί απέναντι στην ΤΣΣΚΑ. Το ιατρικό τιμ της ομάδας του Πειραιά έκανε ό,τι μπορούσε από χθες για να ενισχυθεί ο οργανισμός του, όταν ο 29χρονος φόργουορντ παρουσίασε γαστρεντερικές διαταραχές μένοντας εκτός προπόνησης.

Ο Λοτζέσκι αισθάνεται πολύ καλύτερα και λόγω της κρισιμότητας του αγώνα –διακυβεύεται η πρόκριση στον τελικό- θα περιμένει το κέλευσμα του Γιάννη Σφαιρόπουλου να μπει στο παρκέ και να βοηθήσει τον Ολυμπιακό να ξεπεράσει το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Εξάλλου, στις θέσεις των φόργουορντ είναι που υπερτερεί η ρωσική ομάδα έναντι των «ερυθρόλευκων» (με Κιριλένκο, Ουίμς, Νίκολς, Κριάπα, Βορόντσεβιτς, Κορόμπκοφ) και ο Ολυμπιακός δεν έχει την πολυτέλεια να στερηθεί των υπηρεσιών του πιο σταθερού παίκτη του φέτος, του Ματ Λοτζέσκι.

Το πρόγραμμα των παικτών του Γιάννη Σφαιρόπουλου σήμερα δεν προβλέπει προπόνηση με σουτ το πρωί, καθώς ο αγώνας είναι σχετικά νωρίς (18:00 ώρα Ισπανίας). Το τεχνικό τιμ προτίμησε να είναι χαλαροί οι παίκτες πριν το τζάμπολ, αντί να ξυπνήσουν νωρίς, αφού θα έπρεπε να προπονηθούν γύρω στις 10:00 το πρωί ώρα Ισπανίας.

 

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Το ελληνικό μπάσκετ θα εκπροσωπηθεί και στη διαιτησία, με τον Χρήστο Χριστοδούλου να επιλέγεται γι’ ακόμη μία φορά να διευθύνει αγώνες της καταληκτικής φάσης. Η τελευταία παρουσία του Πατρινού ρέφερι σε φάιναλ φορ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης ήταν πέρυσι, στο Μιλάνο (2014), όταν διηύθυνε τον τελικό ανάμεσα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Φέτος, «σφυρίζει» στο 4ο φάιναλ φορ Ευρωλίγκα στην καριέρα του.

Η διοργανώτρια Αρχή ανακοίνωσε τα ονόματα των επτά διαιτητών που θα «σφυρίξουν» στους δύο ημιτελικούς της Παρασκευής (15/5), Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ρεάλ Μαδρίτης-Φενερμπαχτσέ Ούλκερ, αλλά και στους δύο αγώνες της Κυριακής (17/5), δηλαδή «μικρό τελικό» και τελικό.

Οι διαιτητές που θα «σφυρίξουν» στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης είναι οι εξής: Χρήστος Χριστοδούλου (Ελλάδα), Ιλία Μπελόσεβιτς (Σερβία), Ντανιέλ Ιερεθουέλο (Ισπανία), Όλεγκς Λάτισεβς (Λετονία), Ρόμπερτ Λοτερμόζερ (Γερμανία), Σάσα Πουκλ (Ουκρανία) και Μπόρις Ρίτζικ (Ουκρανία). Επτά συμμετοχές σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας μετρά ο Σέρβος Ιλία Μπελόσεβιτς.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ – ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ 2015 (Μαδρίτη)

Παρασκευή, 15 Μαϊου

19:00 ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

22:00 Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Φενερμπαχτσέ Ούλκερ (Τουρκία)

Κυριακή, 17 Μαϊου

18:00 «Μικρός Τελικός»

21:00 ΤΕΛΙΚΟΣ

Η συνέντευξη Τύπου στην Casa De Coreos (στις 13:15) μας βάζει για τα καλά στο κλίμα εν όψει των ημιτελικών της Παρασκευής. Ομιλητές θα είναι οι τέσσερις προπονητές, τέσσερις παίκτες των ομάδων (Σπανούλης, Τεόντοσιτς, Νεμάνια Μπιέλιτσα, Φελίπε Ρέγες) και ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου.

Νωρίτερα θα γίνει η απονομή των βραβείων στα μέλη της καλύτερης πεντάδας, Βασίλη Σπανούλη, Νεμάνια Μπιέλιτσα, Μίλος Τεόντοσιτς, Φελίπε Ρέγιες και Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, ενώ ένας εξ΄ αυτών, θα βραβευθεί και ως πολυτιμότερος παίκτης της σεζόν, βάσει της ψηφοφορίας των προπονητών, δημοσιογράφων και φιλάθλων.

Παράλληλα, θα απονεμηθούν τρία ακόμα βραβεία, αυτά του καλύτερου ανερχόμενου παίκτη, που είναι ο Μπόγκτναν Μπογκντάνοβιτς, του καλύτερου αμυντικού, Μπράιαντ Ντάνστον και του πρώτου σκόρερ (βραβείο Αλφόνσο Φορντ), Τέιλορ Ρότσεστι.

Παράλληλα στην κεντρική πλατεία Sol, στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού προγράμματος κοινωνικής δράσης της Ευρωλίγκας, «One Team», τα μικρά παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με τους Μπρεντ Πέτγουεϊ (Ολυμπιακός), Κάιλ Χάινς, Βίκτορ Χριάπα (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Ογκούζ Σαβάς (Φενέρμπαχτσε) και Σαλάχ Μειρί (Ρεάλ).

Από το απόγευμα και μετά η προετοιμασία των ομάδων μπαίνει στην τελική ευθεία. Στις 17:30 έχει οριστεί η προπόνηση του Ολυμπιακού, ενώ θα ακολουθήσει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στις 19:00. Η Φενέρμπαχτσε θα προπονηθεί στις 20:40 και η Ρεάλ στις 22:15.