Οι χρόνιες βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας

Το αντηλιακό ματιών https://www.parapharmacie.gr/cat/antiliako-matiwn είναι άκρως απαραίτητα προϊόντα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, για την προστασία της επιδερμίδας από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου.

Ειδικά οι χρόνιες βλάβες που μπορεί να προκληθούν από την παρατεταμένη έκθεση στις ακτίνες του ηλίου θέλουν μεγάλη προσοχή. Είναι αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης και μακράς διαρκείας έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και κατατάσσονται σε αυτές οι ακτινικές υπερκερατώσεις, η ελάστωση του δέρματος, η γεροντική φακή, ο καρκίνος του δέρματος (βασικοκυτταρικό-ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα, κακοήθες μελάνωμα).

Ακόμα, η φωτογήρανση (δέρμα ξηρό, τραχύ με βαθιές ρυτίδες, ευρυαγγείες και διαταραχές στη μελάγχρωση). Οι συγκεκριμένες βλάβες οφείλονται κυρίως στη χρόνια συσσωρευτική επίδραση της UVA ακτινοβολίας, που διεισδύει βαθύτερα στο χόριο.

Η φωτοανοσοκαταστολή αφορά τις ανοσολογικές διαταραχές, όπως οι μεταβολές στη λειτουργία και μορφολογία των κυττάρων Langerhans, η καταστολή των αντιδράσεων υπερευαισθησίας, οι μεταβολές της αναλογίας των υποπληθυσμών των λεμφοκυττάρων κ.ά., που οδηγούν στην καρκινογένεση.

Για τη διαφύλαξη της υγείας του δέρματος και όχι μόνο, από τους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας, επιβάλλεται η αποφυγή της χωρίς λόγο έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και η μειωμένη ή και καθόλου έκθεση στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες μεταξύ των ωρών 11 π.μ. – 4 μ.μ., όταν η πρόσπτωση των ηλιακών ακτινών είναι κάθετη.

Ακόμα, η επιλογή ανοιχτόχρωμων δροσερών ενδυμάτων (βαμβακερά ή λινά) αν είναι δυνατόν με μακριά μανίκια και καπέλου με πλατύ γείσο, καθώς και η χρήση γυαλιών ηλίου, λόγω κινδύνου φωτοκερατίτιδας, επιπεφυκίτιδας ή ακόμη και καταρράκτη.