Τα σωστά κριτήρια για την επιλογή αντηλιακού

Δες εδώ αντηλιακά κορρές που αποτελούν για μικρούς και μεγάλος μία απαραίτητη επιλογή προστασίας του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Όταν επιλέγονται και χρησιμοποιούνται σωστά είναι αποτελεσματικά.

Ο δείκτης προστασίας (SPF) προσδιορίζει το χρόνο που μπορεί κάποιος να μείνει στον ήλιο χωρίς να «καεί» το δέρμα του. Έτσι, με ένα αντηλιακό με δείκτη 20 καλύπτεται είκοσι φορές περισσότερο από ό,τι αν δεν χρησιμοποιούσε αντηλιακή προστασία. Το SPF το επιλέγουμε ανάλογα με το χρώμα του δέρματος και την εποχή.

Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες χρειάζονται υψηλό δείκτη (SPF 30+) ενώ οι πιο σκούρες χαμηλότερο (SPF 20). Όμως κανένα αντηλιακό δεν προστατεύει πλήρως από την υπεριώδη ακτινοβολία και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα. Ένα αντηλιακό πρέπει να είναι σταθερό στο φως, ουδέτερο, μη ερεθιστικό, άοσμο και ενυδατικό, αλλά θα πρέπει επίσης να κρατάει 50% νερό, να μην αλληλεπιδρά με άλλα χημικά και να έχει μακρά διάρκεια δράσης.

Η επιλογή του εξαρτάται από το σημείο που θα εφαρμοστεί και την ποιότητα του δέρματος, με τους ειδικούς να συστήνουν για τα υπερβολικά λιπαρά δέρματα ως κατάλληλα τα προϊόντα oil-free σε μορφή τζελ ή λοσιόν. Για τα ξηρά οι πλούσιες κρέμες που συγκρατούν την υγρασία (π.χ. υαλουρονικό οξύ) και ενυδατώνουν είναι οι ενδεδειγμένες, ενώ για τα μεικτά οι λεπτόρρευστες υφές είναι αυτές που ταιριάζουν καλύτερα. Τέλος, στο σώμα εφαρμόζονται προϊόντα με υφή λοσιόν, τζελ, αφρού, λαδιού ή κρέμας.