Πρόεδρος της Γαλλίας ο Μακρόν με ποσοστό 66,06%

FRANCE2017-VOTEΝέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξελέγη ο Εμανουέλ Μακρόν.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων ο Μακρόν συγκέντρωσε ποσοστό 66,06% και η Μαρίν Λεπέν κατέλαβε το 33,94% των ψήφων.

Σε απόλυτους αριθμούς, (στο 100% των ψήφων) 20.703.631 Γάλλοι επέλεξαν τον Εμανουέλ Μακρόν ως τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας έναντι 10.637.183 ψηφοφόρων που στήριξαν την Μαρίν Λεπέν.

“Η Ευρώπη μας περιμένει” τόνισε με νόημα ο νέος Πρόεδρος της 5ης γαλλικής δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος όχι μόνο στους Γάλλους αλλά στους κατοίκους των υπολοίπων κρατών της Ένωσης.

“Θα σας προστατέψω απέναντι στην απειλή και θα σας σεβαστώ για αυτά που πιστεύετε και για όσα προασπίζεστε” τόνισε συγκινημένος στον σύντομο λόγο του που τέλειωσε με έναν μεγάλο, εγκάρδιο ενωτικό χαιρετισμό και κρατώντας σφικτά το χέρι της δακρυσμένης Μπριζίτ. Η πυραμίδα του Λούβρου, το σύμβολο της γαλλικής δημοκρατίας επί εποχής Μιτεράν, μπορεί πλέον να γραφτεί στην ιστορία ως το σημείο της νίκης για τον νέο πρόεδρο. Από εδω και συγκεκριμένα από τον ανοιχτό, τεράστιο χώρο μπροστά στο μουσείο του Λούβρου, εκεί όπου δεσπόζει η περίφημη πυραμίδα, εκεί όπου γιόρτασε ο Ναπολέων τη νίκη στη μάχη του Αούστερλιτς-στην περίφημη μάχη των τριών Αυτοκρατοριών- ξεκινάει μια άλλη πορεία, ένα νέο κεφάλαιο για τη Γαλλία που φέρει τη σφραγίδα ενός πολιτικού έξω από το παλιό σύστημα, μακριά από τον δικομματισμό.