Euroleague: Αρχή με ντέρμπι για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Λίγες ημέρες, μετά την κατάκτηση του ελληνικού Super Cup, από τον Ολυμπιακό στον τελικό με τον Παναθηναϊκό, οι δύο κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας «διασταυρώνουν τα ξίφη τους», στο ΟΑΚΑ, στην πρεμιέρα της Euroleague, την Παρασκευή (6/10, 21:15). Το μενού της 1ης αγωνιστικής δεν περιλαμβάνει μόνο τον ελληνικό «εμφύλιο», αλλά δύο ακόμη εθνικούς «εμφυλίους», αφού την ίδια ημέρα (6/10, 21:30), η Μπασκόνια υποδέχεται την κάτοχο του τίτλου Ρεάλ Μαδρίτης στη Βιτόρια, ενώ μία ημέρα νωρίτερα (5/10, 21:30), στο Μόναχο, η Μπάγερν φιλοξενεί την Άλμπα Βερολίνου.

Στη γραμμή της εκκίνησης, το μενού περιλαμβάνει το ντέρμπι ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Αναντολού Εφές στην Ισπανία (5/10, 21:30), την αμφίρροπη «μάχη» Μακάμπι-Παρτιζάν στο Τελ Αβίβ (5/10, 21:05), τον αγώνα Φενερμπαχτσέ-Αρμάνι Μιλάνο (6/10, 20:45), αλλά και την προσπάθεια της ενισχυμένης Μονακό στην έδρα της Βαλένθια (6/10, 21:30).

Φέτος, στη Euroleague μετέχουν οι ίδιες 18 ομάδες με πέρυσι, καθώς η Γκραν Κανάρια που κατέκτησε το EuroCup δεν ήταν σε θέση ν’ αγωνιστεί στο κορυφαίο ευρωπαϊκό διασυλλογικό πρωτάθλημα της Ευρώπης. Αυτό που άλλαξε πάντως είναι το σύστημα διεξαγωγής, με τα Play-In, να εισάγονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου.

 

Mε νέο σύστημα διεξαγωγής, η Euroleague αποφάσισε να δυσκολέψει την προσπάθεια των ομάδων να φτάσουν στα πλέι οφ. Τα Play-In εντάσσονται στη διοργάνωση από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2023-24). Σε αυτά θα λάβουν μέρος οι ομάδες που θα έχουν καταταγεί στις θέσεις 7 έως 10 με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, διεκδικώντας τα τελευταία δύο «εισιτήρια» για τα πλέι οφ. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο format, ο έβδομος και ο όγδοος της βαθμολογίας θα τεθούν αντιμέτωποι σε μονό αγώνα, με το νικητή να «κλείνει» θέση στα πλέι οφ, όπου θα αναμετρηθεί με τον δεύτερο της κανονικής περιόδου. Ο ένατος και ο δέκατος της κατάταξης θα «μονομαχήσουν» σε ένα και μοναδικό παιχνίδι, με τον ηττημένο να αποκλείεται και τον νικητή να αντιμετωπίζει τρεις ημέρες αργότερα τον ηττημένο του ζευγαριού των θέσεων 7-8 με «έπαθλο» το τελευταίο «εισιτήριο» για τους «8», όπου θα αναμετρηθεί με την ομάδα που θα έχει πετύχει το καλύτερο ρεκόρ στην κανονική περίοδο. Σε κάθε παιχνίδι των Play-In, γηπεδούχος θα είναι η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στην κανονική περίοδο.

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής

Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου

Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Βιλερμπάν (Γαλλία)

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία)

Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Αναντολού Έφες (Τουρκία)

Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)

Βίρτους Μπολόνια (Ιταλία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)

Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου

Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

Μπασκόνια (Ισπανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

Βαλένθια (Ισπανία)-Μονακό (Μονακό)