Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη

 

Δυνατός σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα της Πέμπτης στην Αταλάντη.

Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα.Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος ήταν στα 13,6 χλμ.

Αν και έχουν περάσει περισσότερα από 100 χρόνια (σ.σ. το μακρινό 1894) όταν «χτύπησε» για τελευταία φορά το Ρήγμα της Αταλάντης -με σεισμό 6,9 Ρίχτερ και τραγικό απολογισμό 255 νεκρούς- οι επιστήμονες το έχουν σε 24ωρη παρακολούθηση και ευλόγως επικράτησε ανησυχία. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Μιλώντας στο NEWS24/7 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δηλώνει πως προς το παρόν η σημερινή σεισμική δόνηση είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

«Αν δούμε ότι υπάρχει επιμονή του φαινομένου, τότε θα ανησυχήσουμε» λέει, τονίζοντας ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο.

Ερωτηθείς από το NEWS24/7 αν ο σεισμός σχετίζεται με το ρήγμα της Αταλάντης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, επισημαίνει ότι κατόπιν έρευνας το επίκεντρο δεν είναι πάνω στο ρήγμα. «Είναι νότια της Αταλάντης, όπου βρίσκονται τα ρήγματα του Καλλίδρομου».

Όπως εξηγεί, αυτά τα ρήγματα που είναι υπολογίσιμα δίνουν κάποια δραστηριότητα, όπως το 2013, που είναι παρατεταμένη αλλά δεν φαίνεται οι δονήσεις να ξεπερνούν τα 5,2 Ρίχτερ.

Σημειώνεται πως στην ίδια περιοχή ακολούθησαν δύο μετασεισμοί, εντάσεως 2,2 και 2,6 Ρίχτερ αντιστοίχως.