Η Ρωσία κόβει το αέριο στην Ευρώπη μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά σχετικά με τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1.

Τα παραπάνω σχόλια είναι η πιο σκληρή τοποθέτηση από πλευράς Ρωσίας που έχουμε δει ως τώρα, από την εισβολή κατά του Κιέβου μέχρι σήμερα. Η Gazprom δήλωσε την Παρασκευή ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 λόγω “τεχνικής βλάβης”, κάνοντας λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στις επισκευές των -γερμανικών κατασκευής- τουρμπινών, στον Καναδά. Ακόμη, η εταιρεία επισήμως ανέστειλε τελείως τις προμήθειες αερίου μέσω του αγωγού αφού ανακοίνωσε ότι εντόπισε διαρροή λαδιού κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης την περασμένη εβδομάδα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι κυρώσεις διαταράσσουν την ικανότητα της Siemens Energy, που παρέχει προμήθειες και εξοπλισμό συντήρησης για τον αγωγό, να βοηθήσει να αποκατασταθεί η διαρροή λαδιού στην κύρια τουρμπίνα αερίου στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Η Gazprom επικαλέστηκε την εταιρεία Siemens, η οποία φέρεται να είπε ότι οι αναγκαίες επισκευές μπορούν να γίνουν μόνο “σε συνθήκες εξειδικευμένου εργαστηρίου”.

Η ΕΕ έχει ήδη ανακαλέσει ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για να βρεθεί τεχνική διέξοδος στο όλο πρόβλημα.