Μοντέλο ουδετερότητας τύπου Αυστρίας προτείνει η Ρωσία για Ουκρανία

Πούτιν: Δεν επιθυμούμε να θέσουμε υπό την κατοχή μας την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε μεταξύ άλλων: Οι στρατιωτικές μας επιχειρήσεις στην Ουκρανία προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο. Ο στρατός μας απέτρεψε τα σχέδια των Ουκρανών να επιτεθούν κατά του Ντονμπάς και της Κριμαίας. Όλοι οι στόχοι των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας θα επιτευχθούν.

Παράλληλα επανέλαβε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη για συνομιλίες».

«Όλος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Δύση ωθεί την Ουκρανία να συνεχιστεί η αιματοχυσία, παρέχοντας στο Κίεβο όπλα.

Η Ουκρανία με τη στήριξη των Δυτικών δυνάμεων οργάνωσε την επίθεση κατά της Ρωσίας, πρόσθεσε. Αναφερόμενος στις κυρώσεις, επεσήμανε ότι η Δύση ήθελε απλά ένα λόγο για να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.

«Συζητείται μια ολόκληρη σειρά θεμάτων που συνδέονται με το μέγεθος του στρατού της Ουκρανίας», δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Η Ουκρανία προτείνει μια αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου κράτους, αλλά ενός κράτους που έχει το δικό του στρατό και ναυτικό».Σύμφωνα με τον Λαβροφ, ορισμένες διατυπώσεις στις συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στο να συμφωνηθούν, με το «ουδέτερο καθεστώς» για το Κίεβο υπό «σοβαρή» εξέταση. Ωστόσο, όπως είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RBC το οποίο επικαλείται το Reuters υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και η ελευθερία του λόγου.Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από Ουκρανούς αξιωματούχους. Δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργήσει μια τέτοια επιλογή εάν ο μελλοντικός ουκρανικός στρατός παραμείνει εχθρικός

Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι τα θέματα συζητούνται στα ρωσικά και ουκρανικά υπουργεία Άμυνας.Σημείωσε ότι ένα βασικό ζήτημα είναι το καθεστώς της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία, και της αυτονομιστικής περιοχής Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, την οποία η Ρωσία αναγνωρίζει ως ανεξάρτητη. Η Ουκρανία θεωρεί και τις δύο μέρος της επικράτειάς της.