Απόγνωση από τις τιμές στο Ρεύμα: Πενταπλάσια τιμή από τη Γερμανία

Σε απόγνωση άπαντες…  Θλιβερή πρωτιά με τις υψηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, αλλά και από την αρχή του έτους έχει η Ελλάδα, με την τιμή χονδρικής να είναι σήμερα σχεδόν πενταπλάσια από την αντίστοιχη στη Γερμανία.

Οι τιμές στην Ελλάδα «φουσκώνουν» εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της χρήσης φυσικού αερίου, την ώρα που καταγράφεται το μεγαλύτερο ράλι τιμής του στην ιστορία, αλλά και σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην αγορά, που οδηγούν σε μεγάλα «καπέλα» στις τιμές χονδρικής, σε σχέση με το κόστος παραγωγής.

Ειδικότερα, οι τιμές στην Ελλάδα διατηρούνται στην υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη στην αγορά της επόμενης ημέρας και μάλιστα με αρκετή διαφορά από τη δεύτερη, Ιταλία. Πιο αναλυτικά, για αύριο η τιμή διαμορφώνεται σε 191 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 178 ευρώ στην Ιταλία.

Ακόμη χειρότερα, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη μέση τιμή στην Ευρώπη για τον Φεβρουάριο, όπως και συνολικά από την αρχή του έτους: 219,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο, 229,13 ευρώ από την αρχή του 2022.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη καταγράφηκε σημαντική πτωτική τάση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας ως αποτέλεσμα της ιδιαίτερα υψηλής παραγωγής ενέργειας από ανεμογεννήτριες. ‘Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι ανεμογεννήτριες καταγράφουν υψηλά παραγωγής μειώνοντας σημαντικά το κόστος χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι ενδεικτικό ότι, στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, η τιμή της χονδρικής του ρεύματος έπεσε έως και 66% στο χαμηλότερο επίπεδό της φέτος και λίγο χαμηλότερα από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόβλεψη του Bloomberg, με βάση την ανάλυση του αιολικού δυναμικού, σήμερα αναμένεται διπλασιασμός παραγωγής από τα αιολικά πάρκα της Γερμανίας.