«Αθάνατος»… Συγκίνηση στον αποχαιρετισμό του Μίκη

Έντονα φορτισμένη ήταν η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

«Αθάνατος» φώναξαν χιλιάδες κόσμου στην Αθήνα, ενώ ξεκινά το μεγάλο ταξίδι του Μίκη Θεοδωράκη για την τελευταία του κατοικία.

 

Τελευταία υπόκλιση, τελευταίο χειροκρότημα από τον λαό της Αττικής προς τον εμβληματικό Μίκη , καθώς ολοκληρώθηκε η τελετή αποχαιρετισμού στη Μητρόπολη και η σορός του μεγάλου συνθέτη ξεκινά το μακρύ ταξίδι για την τελευταία κατοικία.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για τρίτη ημέρα για να αποχαιρετίσει τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ πολύς κόσμος παρέμεινε εκτός της Μητρόπολης για να πει ένα τελευταίο τραγούδι μετά την τελετή αποχαιρετισμού.

Εμφανώς συγκινημένος ο γγ του ΚΚΕ απόδωσε με ξεχωριστό τρόπο τον δικό του φόρο τιμής στον Μίκη , φωνάζοντας «Αθάνατος Μίκη!».

Κατά την τελετή αποχαιρετισμού, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους που παρέμενε συγκεντρωμένο έξω, δεν μπόρεσε να κρατήσει τη συγκίνησή του και με φωνή τρεμάμενη μίλησε για την «εποποιία» του Μίκη και του ελληνικού λαού, ευχαρίστησε τον μεγάλο δημιουργό για την προσφορά του στους αγώνες, τη μουσική και την ιστορία του τόπου και υπογράμμισε «Στο φέρετρό σου σηκώνεται, υψώνει τη γροθιά της «κι αντριεύει και θεριεύει» η Ελλάδα!. Σύντροφε Μίκη, Είσαι «φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη»! Φως επαναστατικό «στην κορφή του Ολύμπου αριστερά»… Φως που «ολούθε λαμπυρίζει», όπως έγραψαν αυτές τις μέρες γερμανικές εφημερίδες. Ένα «φως που καίει». «Τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής»! Αθάνατος Μίκη!».

«Σήμερα αποχαιρετάμε τον Μίκη Θεοδωράκη, όλοι μαζί, όλες οι ηλικίες κι όλες οι γενιές. Και αυτές που μοιράστηκαν μαζί του βιωμένες εμπειρίες, και αυτές που εισέπραξαν τα τραγούδια του σαν ένα κάλεσμα για την υπέρβαση του ατομικού και τη συνάντηση με τους άλλους· σαν ένα κώδικα που υπερέβαινε τις συγκυρίες, σηματοδοτώντας την αντίσταση, την ελπίδα, τη συντροφικότητα, τη συλλογική διεκδίκηση· σαν ένα μήνυμα ελευθερίας. Και μαζί με τους μεγαλύτερους, τον αποχαιρετούν και οι νεότερες γενιές, τα παιδιά και οι έφηβοι.» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την έναρξη της ομιλίας της.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι η δημιουργία και η πολιτική του στάση διαχέονταν από την πεποίθηση ότι «χωρίς την πίστη στον λαό του κανείς δεν μπορεί να ανοίξει τα φτερά του στον κόσμο».

Και τόνισε ότι ήταν τρεις αρχές που δεν πρόδωσε ποτέ:

  • την εθνική ανεξαρτησία
  • την κοινωνική δικαιοσύνη και
  • τα υψηλά προτάγματα της υψηλής του τέχνης

 

«Σύντροφε Μίκη, Είσαι «φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη!»

Έντονα φορτισμένη ήταν και η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον γ.γ. του ΚΚΕ να μην μπορεί να συγκρατήσει τη συγκίνηση του σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο Δ. Κουτσούμπας υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους που παρέμενε συγκεντρωμένο έξω, δεν μπόρεσε να κρατήσει τη συγκίνησή του και με φωνή τρεμάμενη μίλησε για την «εποποιία» του Μίκη και του ελληνικού λαού, ευχαρίστησε τον μεγάλο δημιουργό για την προσφορά του στους αγώνες, τη μουσική και την ιστορία του τόπου και υπογράμμισε «Στο φέρετρό σου σηκώνεται, υψώνει τη γροθιά της «κι αντριεύει και θεριεύει» η Ελλάδα!. Σύντροφε Μίκη, Είσαι «φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη»! Φως επαναστατικό «στην κορφή του Ολύμπου αριστερά»… Φως που «ολούθε λαμπυρίζει», όπως έγραψαν αυτές τις μέρες γερμανικές εφημερίδες. Ένα «φως που καίει». «Τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής»! Αθάνατος Μίκη!».

«Όταν απόψε το πλοίο θα σαλπάρει από τον Πειραιά, για να διασχίσει τα γαλάζια νερά της ελληνικής θάλασσας για να σε οδηγήσει στην τελευταία σου κατοικία, στον τόπο καταγωγής σου, στο Γαλατά Χανίων, στην αγαπημένη σου Κρήτη, σύμφωνα με την επιθυμία σου, όλη η Ελλάδα θα σε συνοδεύει με τα τραγούδια σου. Γιατί για σένα, για να δανειστούμε στίχους από το μεγαλείο του Σολωμού, «ο ουρανός καμάρωνε κι η γη χειροκροτούσε»… Αθάνατος Μίκη!» κατέληξε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Μετά το πέρας της τελετής πλήθος κόσμου παρέμενε έξω από τη Μητρόπολη δίνοντας το τελευταίο χειροκρότημα στον Μίκη Θεοδωράκη, την ώρα που το φέρετρό του μεταφερόταν εκτός της εκκλησίας.

Αρκετοί, μάλιστα, παρέμειναν για αρκετή ώρα μετά, παρά τον κακό καιρό, τραγουδώντας μερικά από τα εμβληματικά του τραγούδια.

Ήταν όλοι τους εκεί

Το «παρών», εκτός της οικογένειας, στην τελετή έδωσαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Φώφη Γεννηματά και άλλοι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου όπως ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Νίκος Βούτσης, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σημαντική ήταν και η παρουσία καλλιτεχνών, φίλων και συνοδοιπόρων του Μίκη Θεοδωράκη, όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Zoυλφί Λιβανελ, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Λάκης Λαζόπουλος.