Διαφώνησαν μπροστά στις κάμερες Δένδιας και Τσαβούσογλου

 

Ένταση επικράτησε κατά τις κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Μελβούτ Τσαβούσογλου, όταν ο τελευταίος έκανε αναφορά σε τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Η αναφορά του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νίκου Δένδια, που υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τη συνθήκη της Λωζάνης. Μάλιστα αναφερόμενος στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, ο κ. Δένδιας τόνισε:  Δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Ν.Δένδια στην Αγκυρα. Συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου, είπε ο κ.Τσαβούσογλου υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο». Όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα, είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.

«Θα ξαναζωντανέψουμε τον διάλογο μεταξύ των δυο χωρών το βρίσκουμε σημαντικό. Οι διερευνητικές συνομιλίες που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη μετά από 5 χρόνια και στην Αθήνα τώρα, πραγματοποιήθηκαν σε μια θετική ατμόσφαιρα και ευχαριστούμε τις ομάδες μας.

Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν με έναν ειρηνικό τρόπο όχι με τρίτες χώρες, πρέπει να βρούμε λύσεις μεταξύ μας και αποφεύγουμε τις προκλητικές στάσεις. Κοιτάξαμε τις διμερείς σχέσεις μας σε όλα τα πλαίσια από όλες τις πλευρές. Μιλήσαμε για τα προβλήματα μας στη Μεσόγειο ειλικρινά, έχουμε διαφορετικές οπτικές στο Αιγαίο.

Ο  κ. Τσαβούσογλου πήρε και πάλι τον λόγο χαρακτηρίζοντας “προκλητικές” κάποιες από τις δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ, τις οποίες όπως είπε “δεν μπορούμε να αποδεχθούμε”, είπε φανερά εκνευρισμένος.

Όπως είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ: “Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας. Όμως ο ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο. Όταν το θέτετε ενώπιον του Τύπου είμαι έτοιμος να απαντήσω. Όσο για τις μειονότητες, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθόδοξους και δεν γίνεται εσείς να μην αποδέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν μόνοι τους ότι είναι τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και αυτό δεν θα πρέπει να καταπαταθεί εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Καταπατάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα”, είπε ο Τσαβούσογλου.