Τι ισχύει για μετακινήσεις εκτός νομού

Σε  ισχύ θα παραμείνει η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό και κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων,

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες εξαιρέσεις στις οποίες θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπο , θα υπάρξει κάποια ευελιξία για τις περιπτώσεις επανένωσης οικογενειών. Αυτό αφορά, για παράδειγμα, ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε διαφορετικό νομό, από αυτόν στον οποίο βρίσκεται η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν. Στις περιπτώσεις αυτές θα ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία (Ε1, Ε9) ενώ ανάλογη ευελιξία θα επιτραπεί και για φοιτητές που έχουν «εγκλωβιστεί» προ της λήψης των μέτρων του lockdown, στην πόλη όπου σπουδάζουν και θέλουν να επιστρέψουν στην οικογένειά τους για τις γιορτές.

«Το θέμα της επανένωσης οικογενειών είναι ξεκάθαρο. Αφορά στον εκπαιδευτικό που βρίσκεται σε ένα νησί και θέλει να επιστρέψει στη σύζυγό του και τα παιδιά του. Αφορά κάποιον ο οποίος μόνιμα εργάζεται σε μία περιοχή και θέλει να επισκεφτεί την σύζυγο και τα παιδιά του.

Η πρόβλεψη που αφορά τα τέκνα ή τις οικογένειες που θέλουν να μεταβούν στους γονείς, δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνο εάν η κατεύθυνση αφορά στη μόνιμη κατοικία. Άρα με το απαραίτητο φορολογικό έγγραφο μπορούν να μετακινηθούν άπαξ προς τα εκεί»..

Επίσης στα μέσα της εβδομάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του (ΑΝΤ1) έκανε λόγο ευελιξία στην περίοδο των γιορτών για την επανένωση οικογενειών, όπως για παράδειγμα για ανθρώπους που δουλεύουν σε διαφορετικό νομό από αυτόν που είναι η οικογένειά τους ή για εγκλωβισμένους φοιτητές, αλλά μετακινήσεις προς τα εξοχικά δεν θα προβλέπονται ούτε τα Χριστούγεννα.