Τουρκικά πολεμικά πλοία βγήκαν στο νότιο Αιγαίο

Αμέσως μετά την ανακoίνωση της Τουρκικής Navtex, έγιναν κατεπείγουσες συσκέψεις των Αρχηγών με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ενώ σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το armyvoice,  φαίνεται να είχαν υπάρξει πληροφορίες για κινήσεις της Τουρκίας, καθώς υπήρξαν επαφές της κυβέρνησης με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα από χθες το βράδυ.

Τις τελευταίες εβδομάδες πάντως η Αθήνα είχε παρατηρήσει μια ναυτική κινητικότητα, κυρίως όμως ανατολικώς της Ρόδου, κάτι που οδήγησε το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) να διεξάγει τις δικές του ασκήσεις στο Μυρτώο Πέλαγος και δυτικά των Κυθήρων.

Το θέμα παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή με ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία η κυβέρνηση, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο για την επέτειο από την τουρκική εισβολή επιστρέφει στην Αθήνα.

Επίσης από την πλευρά της Τουρκίας συνεχίζονται οι παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο από πολεμικά αεροσκάφη. Πιο συγκεκριμένα, στις 14.23′ ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 έκανε υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Στρογγύλη και Μεγίστη, στα 12.500 πόδια.Το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών στις 14.56′ προχώρησε και σε νέα υπερπτήση πάνω από τη Μεγίστη, στις 29.000 πόδια.Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές έως το μεσημέρι σήμερα, είχαν καταγραφεί δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, δόθηκε εντολή ανάκλησης των αδειών ,στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και μετάβασης στις μονάδες τους.Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό των πλοίων ενημερώθηκε ότι «δεν θα βγει κανείς» και το ίδιο ισχύει  και για το προσωπικό του Αρχηγείου Στόλου. Επίσης αδειούχοι με συγκεκριμένες ειδικότητες ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν στα πλοία τους.