Πακέτο €750 δισ. θα προτείνει η Κομισιόν – Επιχορηγήσεις €22,5 δισ. στην Ελλάδα

Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ αναμένεται να προτείνει η Κομισιόν. Σύμφωνα με διαρροές στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα 500 δισ. ευρώ θα αφορούν επιχορηγήσεις, τα 250 δισ. ευρώ δάνεια. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η Ελλάδα προτείνεται να λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια. Αντιστοίχως η Ιταλία θα λάβει 81,8 δισ. ευρώ και 90,9 δισ. ευρώ σε δάνεια, ενώ η Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 63,1 δισ. σε δάνεια.

Την πρότασή της θα παρουσιάσει στις 2.30 ώρα Ελλάδας η Πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Θα δανειστεί η Κομισιόν από τις αγορές και μετά θα διαθέσει τα χρήματα σε προγράμματα στα οποία θα συμμετέχουν τα κράτη-μέλη. Κάποια θα είναι επιχορηγήσεις, κάποια όμως δάνεια, με βάση το αίτημα κάθε κράτους-μέλους.

Πέρα όμως από τον δανεισμό της Κομισιόν, θα υπάρξει και η αύξηση των ίδιων πόρων. Πώς; Με την επιβολή «πράσινων» θα λέγαμε φόρων, όπως η διανομή των ρύπων, αλλά και ένα ψηφιακός φόρος για μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου όπως η Google για παράδειγμα.

Για να εγκριθεί, τελικά, θα πρέπει να υπάρξει ομοφωνία στο Συμβούλιο δηλαδή στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου και κάποιων εθνικών κοινοβουλίων.

πηγή ethnos.gr