Όσκαρ 2020: Tα «Παράσιτα» το βραβείο καλύτερης ταινίας

Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου πήρε ο Χοακίν Φίνιξ.

Η νοτιοκορεάτικη ταινία «Παράσιτα» (Parasite) στέφθηκε καλύτερη ταινία στα φετινά Όσκαρ, επιτυγχάνοντας έναν για πολλούς απρόσμενο θρίαμβο, παρότι το πολεμικό δράμα «1917» του Σαμ Μέντες θεωρείτο το μεγάλο φαβορί.

Επικρατώντας στη σημαντικότερη κατηγορία της βραδιάς, το φιλμ αυτό, υβρίδιο μαύρης κωμωδίας και θρίλερ σε σκηνοθεσία του Μπονγκ Τζουν-χο, ολοκλήρωσε τον θρίαμβο που φαινόταν απίθανος ακόμα και καθώς σάρωνε τα βραβεία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου και καλύτερης σκηνοθεσίας.

Η πρώτη μεγάλη έκπληξη της βραδιάς έγινε στο βραβείο Σκηνοθεσίας, το οποίο δόθηκε στην νοτιοκορεάτικη ταινία. Εκεί που δεν υπήρξε καμία έκπληξη, ήταν στην απονομή του βραβείου Α’ Ανδρικού Ρόλου, το οποίο πήρε ο Χοακίν Φίνιξ. Ο Φίνιξ έλαβε το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για την ενσάρκωση του κλόουν τα βιώματα του οποίου τον μετατρέπουν σε σκοτεινό αντιήρωα στο Joker του Τοντ Φίλιπς, το πρίκουελ της σειράς των ταινιών Batman που σημείωσε απρόσμενη εισπρακτική επιτυχία.

Έκπληξη δεν υπήρξε ούτε στην απονομή του Α’ Γυναικείου Ρόλου, ο οποίος δόθηκε στη Ρενέ Ζελβέγκερ, για την ενσάρκωση της θρυλικής ερμηνεύτριας Τζούντι Γκάρλαντ στη βιογραφική ταινία «Τζούντι» (Judy).

Είναι το δεύτερο Όσκαρ για την τεξανή ηθοποιό, που είχε λάβει βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου για την «Επιστροφή στο Cold Mountain» (Cold Mountain) το 2004 και ήταν υποψήφια τέσσερις φορές. Ο πολύ μεθοδικός τρόπος με τον οποίο η Ζελβέγκερ μελέτησε για να μπορέσει να ενσαρκώσει την Γκάρλαντ, 50 χρόνια μετά τον θάνατό της — τα μαθήματα τραγουδιού, η σπουδή στην κινησιολογία της με τη βοήθεια χορογράφου… — της εξασφάλισαν ήδη μια Χρυσή Σφαίρα, ένα BAFTA κι ένα βραβείο της αμερικανικής ένωσης ηθοποιών (Screen Actors Guild). Η ταινία επικεντρώνεται σε μια πολύ δύσκολη της διάσημης τραγουδίστριας, όταν αγωνιζόταν να ξεπεράσει την κατάχρηση ουσιών, την κατάθλιψη, την αϋπνία, την οικονομική αστάθεια και δικαστικές μάχες για την κηδεμονία των παιδιών της.

Το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου δόθηκε στον Μπραντ Πιτ για την ταινία του Ταραντίνο «Once Upon a Time in Hollywood» και το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου δόθηκε στη Λόρα Ντερν, για την ταινία «Marriage Story».

 

Η Ρενέ Ζελβέγκερ παίρνει το όσκαρ από τον Ράμι Μάλικ
Η Ρενέ Ζελβέγκερ παίρνει το όσκαρ από τον Ράμι Μάλικ

 

Οι νικητές σε όλες τις κατηγορίες:

Καλύτερη ταινία

·       «Παράσιτα» (Parasite)

Παράσιτα με το όσκαρ καλύτερης ταινίας
Παράσιτα με το όσκαρ καλύτερης ταινίας

Καλύτερη σκηνοθεσία

·       Μπονγκ Τζουν-Χο, «Παράσιτα»

Ο Μπονγκ Τζουν-χο έλαβε το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Παράσιτα» (Parasite), υβρίδιο μαύρης σάτιρας, θρίλερ και αλληγορίας για την ζωή των προνομιούχων και των μη προνομιούχων στη σύγχρονη Σεούλ, ταινία που σύμφωνα με την κριτική της εφημερίδας The Wall Street Journal «είναι πάντα μπροστά από τον θεατή της, σε κάθε σεκάνς».

Ο Μπονγκ κέρδισε το βραβείο που διεκδικούσαν το ιερό τέρας του Χόλιγουντ Μάρτιν Σκορτσέζε, ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο Σαμ Μέντες, ή ο Τοντ Φίλιπς με τον «Τζόκερ» του.

Α’ Ανδρικός Ρόλος

Χόακιν Φίνιξ, «Τζόκερ»

Ο Χοακίν Φίνιξ έλαβε το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για την ενσάρκωση του κλόουν τα βιώματα του οποίου τον μετατρέπουν σε σκοτεινό αντιήρωα στο Joker του Τοντ Φίλιπς, το πρίκουελ της σειράς των ταινιών Batman που σημείωσε απρόσμενη εισπρακτική επιτυχία.

Ο Χοακίν Φίνιξ με το όσκαρ από την Ολίβια Κόλμαν
Ο Χοακίν Φίνιξ με το όσκαρ από την Ολίβια Κόλμαν

Α’ Γυναικείος Ρόλος

·       Ρενέ Ζελβέγκερ «Judy»

Η Ρενέ Ζελβέγκερ έλαβε το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ενσάρκωση της θρυλικής ερμηνεύτριας Τζούντι Γκάρλαντ στη βιογραφική ταινία «Τζούντι» (Judy). Είναι το δεύτερο Όσκαρ για την τεξανή ηθοποιό, που είχε λάβει βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου για την «Επιστροφή στο Cold Mountain» (Cold Mountain) το 2004 και ήταν υποψήφια τέσσερις φορές.  Ο πολύ μεθοδικός τρόπος με τον οποίο η Ζελβέγκερ μελέτησε για να μπορέσει να ενσαρκώσει την Γκάρλαντ, 50 χρόνια μετά τον θάνατό της — τα μαθήματα τραγουδιού, η σπουδή στην κινησιολογία της με τη βοήθεια χορογράφου… — της εξασφάλισαν ήδη μια Χρυσή Σφαίρα, ένα BAFTA κι ένα βραβείο της αμερικανικής ένωσης ηθοποιών (Screen Actors Guild).

Β’ Ανδρικός Ρόλος

Μπραντ Πιτ, «Κάποτε… στο Χόλιγουντ»

Η βραδιά άνοιξε με το βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου, το οποίο κέρδισε ο 56χρονος Μπραντ Πιτ — είναι το πρώτο του αγαλματίδιο για ρόλο στη μεγάλη οθόνη, έχει πάντως κερδίσει ένα ως παραγωγός το 2014 — για την ερμηνεία του στο φιλμ «Κάποτε στο Χόλιγουντ» (Once Upon a Time in Hollywood) του Κουέντιν Ταραντίνο.

Β’ Γυναικείος Ρόλος

·       Λόρα Ντερν, «Ιστορία γάμου»

Η Λόρα Ντερν, η καριέρα της οποίας στο Χόλιγουντ διαρκεί τέσσερις δεκαετίες, κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ — δεύτερου γυναικείου ρόλου — για την ενσάρκωση μιας αδίστακτης δικηγόρου που αναλαμβάνει να χειριστεί μια υπόθεση διαζυγίου στην οικογενειακή ταινία «Ιστορία γάμου» (Marriage Story).

«Αυτό είναι το καλύτερο δώρο γενεθλίων που μου έκαναν ποτέ», είπε η Ντερν, που κλείνει τα 53 της σήμερα (Δευτέρα), παραλαμβάνοντας το αγαλματίδιο.

Η κόρη του επιτυχημένου ηθοποιού Μπρους Ντερν και της Ντάιαν Λαντ αφιέρωσε το βραβείο στη 84χρονη μητέρα της, η οποία τη συνόδευσε στην τελετή απονομής.

Λόρα Ντερν με το όσκαρ β' γυναικείου ρόλου
Λόρα Ντερν με το όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου

Διασκευασμένο Σενάριο

·       Τάικα Γουαϊτίτι, «Jojo Rabbit»

Πρωτότυπο Σενάριο

·       Μπονγκ Τζουν-Χο και Χαν Τζιν-Γουον, «Παράσιτα»

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

·       «Toy Story 4»

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία

·       «Παράσιτα»

Μπονγκ Τζουν-Χο, Παρασιτα
Μπονγκ Τζουν-Χο, Παρασιτα

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ

·       «American Factory»

Η ταινία «Αμερικανικό εργοστάσιο» (American Factory), που παρήγαγε το νεότευκτο στούντιο των Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα για λογαριασμό του Netflix, σε σκηνοθεσία της Τζούλιας Ράικερτ και του Στίβεν Μπόγκναρ, και καταγράφει τι συνέβη στους απολυμένους εργαζόμενους μιας αυτοκινητοβιομηχανίας στο Οχάιο το 2008, την περίοδο της ύφεσης στις ΗΠΑ, κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στην 92η τελετή των βραβείων Όσκαρ.

Το συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων του Ομπάμα με το Netflix αποτελεί πρωτιά για οποιονδήποτε πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου. Η πιο κοντινή σύγκριση που μπορεί να γίνει είναι με τον πρώην αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, το ντοκιμαντέρ του οποίου «Μια άβολη αλήθεια» (An Inconvenient Truth) είχε κερδίσει Όσκαρ το 2007.

Φωτογραφία

·       «1917»

Ο Έλτον Τζον με το όσκαρ καλύτερου τραγουδιού
Ο Έλτον Τζον με το όσκαρ καλύτερου τραγουδιού

Κοστούμια

·       «Μικρές Κυρίες»

Μοντάζ

·       «Κόντρα σε όλα»

Mακιγιάζ

·       «Βόμβα»

Μουσικής

·       «Τζόκερ»

Hildur Gudnadottir, μουσική για το Τζόκερ
Hildur Gudnadottir, μουσική για το Τζόκερ

Τραγουδιού

·       I’m Gonna Love Me Again, «Rocketman»

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

·       «Ο Ιρλανδός»

Μοντάζ Ήχου

·       «Κόντρα σε όλα»

Μίξη Ήχου

·       «1917»

Οπτικά Εφέ

·       «1917»

Ντοκιμαντέρ (Μικρού Μήκους)

·       «Learning to Skateboard in a War Zone If You’re a Girl»

Μικρού Μήκους (Κινούμενα Σχέδια)

·       «Hair Love»

Μικρού Μήκους

·       «The Neighbors’ Window»