Το θέμα της Εκθεσης στις Πανελλαδικές και οι απαντήσεις

Τη δράση των ενεργών πολιτών, ως βάση της σύγχρονης Δημοκρατίας, κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) κατά την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, έπρεπε να παρουσιάσουν τεκμηριωμένα, σε μορφή άρθρου, τις θέσεις τους για τις ενέργειες με τις οποίες ο πολίτης κάνει πράξη τη Δημοκρατία στην καθημερινότητά του και για τις δράσεις με τις οποίες το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με δημοκρατικό ήθος.

Τα θέματα βασίστηκαν στο απόσπασμα από το βιβλίο του Νορμπέρτο Μπόμπιο (Norberto Bobbio), Ιταλού πολιτικού επιστήμονα και φιλοσόφου, «Το μέλλον της Δημοκρατίας», με τίτλο: «Επίκληση των αξιών της Δημοκρατίας».
Δείτε αναλυτικά τα θέματα: 

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα θέματα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Δείτε αναλυτικά τις απαντήσεις των θεμάτων:

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τις απαντήσεις των θεμάτων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Ο σχολιασμός των θεμάτων της Ν. Γλώσσας από το ακαδημαϊκό τμήμα των φροντιστηρίων «Πουκαμισάς»

Ένα κλασικό θέμα στη Ν. Γλώσσα περίμενε τους μαθητές της Γ’ ΓΕΛ, στο ξεκίνημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2019. Μέσω ενός δοκιμίου του Norberto Bobbio (Ιταλός φιλόσοφος, πολιτειολόγος και πολιτικός), οι υποψήφιοι κλήθηκαν να συντάξουν ένα άρθρο 500 – 600 λέξεων, στο οποίο έπρεπε να προσεγγίσουν τον ρόλο του δημοκρατικού πολίτη στην καθημερινότητά του, καθώς και τις δράσεις με τις οποίες το σχολείο θα συμβάλλει στη διαμόρφωση δημοκρατικών πολιτών.

Γενικότερα, το κριτήριο αξιολόγησης κρίνεται ιδιαίτερα απαιτητικό, με θέματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ύλης του μαθήματος. Οι ερωτήσεις απαιτούσαν ιδιαίτερη αντιληπτική ικανότητα από την πλευρά των μαθητών και, σε κάθε περίπτωση, σωστή τεκμηρίωση με στοιχεία του κειμένου. Το κείμενο αναφοράς ήταν πυκνό σε νοήματα και, ως εκ τούτου, η περιληπτική του απόδοση χρειαζόταν αυστηρή συγκέντρωση και βαθιά κατανόηση, ώστε ν’ αποδοθούν σωστά οι βασικοί του θεματικοί άξονες.

Το zougla.gr βρίσκεται στο πλευρό των υποψηφίων και σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «Πουκαμισάς» καθ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων, άμεσα και έγκυρα, δημοσιεύει σχολιασμούς και απαντήσεις των θεμάτων στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Σύμφωνα με την Παναγιώτα Ντούλα, φιλόλογο, καθηγήτρια στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αθηναίων, το θέμα είναι επίκαιρο και ενδιαφέρον, και έχει να «πέσει» σε πανελλαδικές εξετάσεις πριν από το 2000. «Από πλευράς περιεχομένου, οι ασκήσεις ήταν βατές, αλλά κάπως απαιτητικές. Ωστόσο, ο καλά προετοιμασμένος μαθητής μπορούσε να απαντήσει άρτια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπλήρωσε ότι ήταν αρκετά μεγάλο το πλήθος των ασκήσεων. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, πρόκειται για μία θεματική η οποία έχει σίγουρα δουλευτεί από τους υποψηφίους.

Πανελλαδικών συνέχεια το Σάββατο και τη Δευτέρα

Οι Πανελλαδικές θα συνεχιστούν το Σάββατο 8 Ιουνίου με τους μαθητές των ΕΠΑΛ να εξετάζονται στα Μαθηματικά (Άλγεβρα) και την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιουνίου, με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων να διαγωνίζονται στα Αρχαία Ελληνικά για την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και στα Μαθηματικά για την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.