Ρεντζιάς: “Να φέρουμε τα παιδιά στον αθλητισμό”

Για το NBA Basketball Camp και όχι μόνο μίλησε σε συνέντευξη του

Sτην εκπομπή “Είναι να γελάει κανείς”, με τον Παντελή Βλαχόπουλο μίλησε ο Ευθύμης Ρεντζιάς. O παλαίμαχος Τρικαλινός σέντερ, πρώην NBAer και διεθνής, έγραψε τη δική του ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ και πλέον βοηθά νεαρούς αθλητές για να ακολουθήσουν τα βήματά του.

Για το NBA Basketball School Camp: «Είναι τιμή μου που συμμετέχω στα προγράμματα του ΝΒΑ, τα οποία έχουν ξεκινήσει τα τελευταία τρία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Θέλουμε να παρακινήσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το μπάσκετ. Πρέπει να ευχαριστήσω την LG για τη βοήθειά της. Δίχως αυτούς τους ανθρώπους αυτά τα προγράμματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Στόχος μας είναι να φέρουμε τα παιδιά στον αθλητισμό, να ζήσουν την εμπειρία του μπάσκετ και του ΝΒΑ. Θέλουμε να τους κάνουμε υγιείς φιλάθλους και να τους μάθουμε τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι και της ομαδικότητας. Δε στοχεύουμε μόνο στο μπάσκετ, αυτό έρχεται δεύτερο.

Τα καμπ διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του Deree, που είναι ό,το καλύτερο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα από θέμα εγκαταστάσεων. Εκεί υπάρχουν πολλά γήπεδα που είναι κλιματιζόμενα. Τα παιδιά έρχονται το μεσημέρι, υπάρχουν κόουτς από την Αμερική που τρέχουν το πρόγραμμα κι εγώ το επιβλέπω».

Για τον αθλητισμό στην Ελλάδα: «Η κρίση έχει πλήξει και τον αθλητισμό. Σε όλες τις εθνικές ομάδες υπάρχουν προβλήματα. Πολλά περισσότερα υπάρχουν στα ερασιτεχνικά σωματεία και τις μικρές ομάδες της επαρχίας, όπου συντελείται η παραγωγική διαδικασία. Δεν υπάρχουν ούτε τα χρήματα, ούτε η διάθεση που υπήρχε παλαιότερα. Δεν υπάρχει αγάπη, ζήλος, όρεξη και όραμα. Οι ερασιτεχνικές ομάδες και τα τμήματα υποδομής πλέον είναι εισπρακτικοί μηχανισμοί, παρά ομάδες θα φέρουν τα παιδιά στο γήπεδο και θα τα κρατήσουν. Επίσης, δεν υπάρχει και η διάθεση από μέρους των παιδιών, καθώς τα ενδιαφέροντα έχουν αλλάξει και πλέον έχουν περισσότερες επιλογές. Η τεχνολογία κρατάει τα παιδιά μακριά από τον αθλητισμό. Είναι ευθύνη των γονιών το πως θα καθοδηγήσουν τα παιδιά τους, αλλά κι αυτοί κάνουν δύο δουλειές, λόγω κρίσης, και αυτό που την πληρώνει εν τέλει είναι το παιδί.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά παιδιά με ταλέντο. Υπάρχει η πρώτη ύλη, το αν θα κάνουν, όμως, καριέρα αυτά τα παιδιά δεν εξαρτάται από εμάς. Εξαρτάται από το πόσο θα δουλέψουν για να προχωρήσουν».

Για το αν αρκεί πλέον μόνο η τεχνική: «Δυστυχώς δε φτάνει. Πρέπει να είσαι πρωτίστως αθλητής. Να έχεις το αθλητικό σώμα. Στην Ελλάδα έχουμε τέτοια σώματα, τα βλέπω και στο καμπ, τα έχω δει και στην επαρχία. Εκεί όταν βλέπω ψηλά παιδιά και τα ρωτάω αν παίζουν μπάσκετ αυτά μου απαντούν αρνητικά. Η νέα γενιά δεν ασχολείται με τον αθλητισμό. Η ζωή τους είναι άλλα πράγματα. Πάντως, θεωρώ ότι μπορούν να συνδυαστούν όλα».

Για την παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα: «Παλαιότερα υπήρχαν αναπτυξιακά προγράμματα, την τελευταία, όμως, δεκαετία έχουμε κάνει κοιλιά. Η Ελλάδα είναι μπάσκετ. Παράγουμε παίκτες λόγω θέλησης και DNA. Το DNA μας έχει πολύ μπάσκετ. Και δεν το λέω μόνο σε επίπεδο αθλητών, αλλά και προπονητών, αφού έχουμε τον Κατσικάρη, που είναι βοηθός σε ομάδα ΝΒΑ, τον Ιτούδη, που έχει κατακτήσει την Ευρωλίγκα, τους Πρίφτη, Σφαιρόπουλο, Μπαρτζώκα και ξεχνάω και αρκετούς ακόμα. Το πρόβλημα είναι ότι εσωτερικά δεν το δουλεύουμε σωστά».