Σπυράκος: «Καψούρα μου ο ΑΟ Τρίκαλα» (Ηχητικό)

Μία συνέντευξη που ολοκληρώθηκε 20 χρόνια μετά!!!

Του Γιώργου Παπαγεωργόπουλου

Δεκέμβριος του 1999. Τα Τρίκαλα χάνουν στην Πάτρα από την Παναχαϊκή με 3-0 και ο υπογράφων στην αθλητική του εκπομπή «Στα γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει» στον FM 100 ασκεί σκληρή κριτική στους παίκτες που εμφανίστηκαν αδιάφοροι στο παιχνίδι εκείνο. Οι παίκτες ακούνε την εκπομπή στο κυλικείο του σταδίου, «φουντώνουν» με τα όσα άκουγαν, «φουντώνουν» και τον εκρηκτικό έτσι και αλλιώς Περικλή Σπυράκο ο οποίος τηλεφωνεί στον σταθμό και στον αέρα ανταλλάσσονται κουβέντες και από τις δύο πλευρές που έκαναν τους πάντες να …κοκκινίσουν.
Η συνέντευξη διεκόπη όπως ήταν λογικό βιαίως. 20 χρόνια σχεδόν μετά, στο περιθώριο της αναμέτρησης των βετεράνων του ΑΟΤ και της Αναγέννησης Άρτας Γιώργος Παπαγεωργόπουλος και Περικλής Σπυράκος συναντήθηκαν ξανά και αποφάσισαν να ολοκληρώσουν εκείνη την συνέντευξη!!!

«Έβγαζα πάντα τα κάστανα από την φωτιά»

20 χρόνια μετά ο Περικλής Σπυράκος ανακαλεί στην μνήμη του πως ξεκίνησε η όλη ιστορία:
«H συνέντευξη έκλεισε 20 χρόνια πριν σε αυτό εδώ το κυλικείο που σε πήρα τηλέφωνο στον ραδιοφωνικό σταθμό και άρχισα τα μπινελίκια μετά από μία ήττα στην Πάτρα με την Παναχαϊκή. Ήμουν απαράδεκτός σε εκείνο το παιχνίδι, με είχε βγάλει ο Γκουλής στο ημίχρονο, με είχαν «ματιάσει» σε εκείνο το ματς. Βγαίναμε λοιπόν για προπόνηση και ακούσαμε την ραδιοφωνική σου εκπομπή στην οποία μας τα έχωνες…20 χρόνια μετά θεωρώ δικαίως. Την κριτική πρέπει να την δέχεσαι όταν είναι καλοπροαίρετη. Ήταν λοιπόν κάποιοι που ήθελαν να στην πουν αλλά δεν μπορούσαν οπότε μπήκε μπροστά ο μικρός και τα είπε. Πρέπει να παραδεχτείς όμως ότι αν και λάθος, είχα το θάρρος να μιλήσω. Ανέλαβα εγώ να βγάλω τα κάστανα από την φωτιά γιατί και στις πληρωμές εγώ αναλάμβανα. Κάποιοι πήγαιναν στα γραφεία και τα έπαιρναν κρυφά, υπογράφοντας για περισσότερα».

«Ο Ονταϊρ πουλάει σεντόνια στην Ομόνοια!!!»

Ο Περικλής Σπυράκος θυμήθηκε και τους Βραζιλιάνους της εποχής: «Κάποιοι άλλοι δεν είχαν στον ήλιο μοίρα όπως κάτι Βραζιλιάνοι σαν τον Ονταϊρ που πουλάει σεντόνια τώρα στην Ομόνοια. Μεγάλη μεταγραφή. Ο καλύτερος παίκτης που πέρασε από τα Τρίκαλα ηταν ο Ουμπιράτσι, αρχηγός της Μποταφόγκο, τεράστιος ποδοσφαιριστής. Παλτό ήταν ο Ουέλιγκτον που έχασε το πέναλτι με την Καβάλα και πέσαμε κατηγορία. Μεγάλος παίκτης ήταν ο Γιαχάγια Μούσα που είχε πέσει από το σπίτι του πηγαίνοντας να πάρει μπίρες από το μπαλκόνι. Στα δύο περιστατικά με Μούσα και Σέβο ήμουν παρών. Πως γίνεται σε όλα τα στραβά να ήμουν μπροστά δεν το καταλαβαίνω. Μάλλον δεν ήταν τυχαίο. Σπυράκος αριστερό πόδι Μαραντόνα αλλά μυαλό σκατά».

«Ατίθασος σαν χαρακτήρας»

Η κλασσική ερώτηση έγινε και του έχει δεκάδες φορές ξανά. Αν ήταν περισσότερο συγκεντρωμένος θα έκανε μεγαλύτερη καριέρα; «Ήμουν ατίθασος σαν χαρακτήρας, δεν υπάκουγα τις εντολές των προπονητών, ξενυχτούσα λίγο. Με το αν όμως δεν γίνεται τίποτα».

Οι ρουφιάνοι του …Πύργου!!!

Ο Περικλής κάποτε διέκοψε προπόνηση του μακαρίτη του Κυράστα στον Πανηλειακό παίρνοντας την μπάλα στην σέντρα και φωνάζοντας «είστε όλοι ρουφιάνοι». Σήμερα θυμάται: «Στον Πύργο υπήρχαν αρκετοί ρουφιάνοι μέσα και η ομάδα δεν έπρεπε να λέγεται Πανηλειακός αλλά Μακεδονικός. Ήταν όλοι Μακεδόνες και εγώ που είχα πάει από την Αναγέννηση Άρτας, ο μόνος Ηπειρώτης. Για να πάρεις την μπάλα, υπέγραφες αίτηση, περνούσε από το Δημαρχείο και την υπέγραφε ο Κυζερίδης που έκανε κουμάντο στην ομάδα».

Η αγάπη για τον Καρατζούνη και το πρόστιμο για την Βίτσιου!!!

Ο Περικλής Σπυράκος αναφέρθηκε και στον Σάκη Καρατζούνη τον οποίο έχει πάντα στην καρδιά του: «Θα ήθελα να εκφράσω την μεγάλη μου αγάπη στον πρόεδρο τον Καρατζούνη. Τον αγαπώ τον Σάκη και ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω. Όποιος δεν έχει κάνει κάτι να πάει να τον κρίνει. Τον αγαπώ πάρα πολύ και ας μου έχει δώσει πρόστιμο. Όταν έπαιζε ο Γιώργος Βακουφτσής στην Φιορεντίνα και ήταν στα Τρίκαλα με άδεια, είχαμε πάει στην Νάταλι Βίτσιου που τραγουδούσε στις Χάντρες. Μας έρχονται κάτι ποτά κερασμένα και μας λένε «είναι από τον πρόεδρο σας που κάθεται στο πρώτο τραπέζι». Την άλλη μέρα έπεσε το πρόστιμο».

«Καψούρα ο ΑΟΤ»

Η αγάπη του για τον ΑΟΤ παντοτινή: «Έχω παίξει σε 14 ομάδες. Η μεγάλη μου αγάπη είναι η Αναγέννηση Άρτας, η ομάδα από την οποία ξεκίνησα και η μεγάλη μου καψούρα ο ΑΟ Τρίκαλα. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι όταν έβγαινα από την καταπακτή για να παίξω και άκουγα τον ύμνο του ΑΟΤ …καύλωνα! Ήταν κάτι που δεν είχα ξαναζήσει σε όλες τις ομάδες που έπαιξα. Με συνδέει μία αγάπη με τον κόσμο των Τρικάλων που είναι ο καλύτερος κριτής. Αυτοί που θα κρίνουν αν κάποιος πρόσφερε είναι οι φίλαθλοι. Πέρα από αυτό λένε « ο τρελός, ο τρελός, ο Σπυράκος, ο Πέρι» νομίζω ότι πέρασα δίκαιος, τίμιος και όπου χρειαζόταν βοηθούσα και πάντα όπου χρειαστεί θα βοηθάω. Εγώ πέρασα λοιπόν τίμιος, κάποιοι άλλοι όχι. Αυτό το βλέπουν οι οπαδοί και μπαίνει στο υποσυνείδητο τους. 20 χρόνια μετά αν έρθει ένας που πρόσφερε περισσότερα από μένα, γιατί φυσικά πέρασαν και παίκτες με μεγαλύτερη προσφορά, και πάει στην Ασκληπιού θα του πουν πέντε άτομα τι κάνεις. Αν περάσει ο Πέρι που πρόσφερε λιγότερα θα του πουν τριανταπέντε άτομα τι κάνεις. Εκείνη την ώρα αισθάνομαι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον Πλανήτη».

«Οι Σακαφλιάδες βγήκαν μπροστά»

Ο Περικλής Σπυράκος φυσικά αναφέρθηκε και στους Σακαφλιάδες: «‘Όταν τα Τρίκαλα περνάνε δύσκολες στιγμές κάποιοι πρέπει να μπαίνουν μπροστά. Μην ξεχνάμε ότι οι Σακαφλιάδες όταν έπεσε η ομάδα μπήκαν μπροστά. Αυτό λέει πάρα πολλά».

Προπονητής στον Ωρωπό

Ο Περικλής Σπυράκος ζει μόνιμα στον Ωρωπό Πρέβεζας, ένα χωριό ανάμεσα στην Πρέβεζα και την Άρτα, και έχει μία Ακαδημία: «Έχω πάρει το δίπλωμα του προπονητή, αν και είμαι κατά των διπλωμάτων, γιατί και στον δρόμο πολλοί έχουν δίπλωμα αλλά δεν πάνε καλά, και προπονώ 40 παιδιά στο χωριό μου τον Ωρωπό, είμαι ευτυχισμένος που 40 οικογένειες μου εμπιστεύονται τα αγγελούδια τους και είναι ότι πιο σημαντικό έχω κάνει στην ζωή μου. Μπάλα έπαιζα μέχρι πέρυσι όταν ήμουν παίκτης και προπονητής στο χωριό μου¨.
Τέλος ο Πέρι μίλησε με τα καλύτερα λόγια και για τον πατέρα του τον Νιόνιο στον οποίο όπως είπε οφείλει τα πάντα ενώ αναφέρθηκε και στον Γιάννη Τζώρτζη με τον οποίο και συναντήθηκε πριν το παιχνίδι

Ακολουθεί όλη η συνέντευξη όπως ακριβώς μεταδόθηκε στον FM 100: