Παράσταση στην αναδιάρθρωση ζήτησε ο Λεουτσάκος

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη

Για όλα όσα απασχολούν τη Football League, αλλά και τις ανακατατάξεις, που θα φέρει η αναδιάρθρωση μίλησε ο Λεωνίδας Λεουτσάκος στην εκπομπή Sport News με τον Σταύρο Κουράκο στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 το βράδυ της Παρασκευής (29/3). Ο πρόεδρος της Ένωσης Β’ Εθνικής τάχθηκε υπέρ των πρωτοβουλιών του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, αλλά ζήτησε να υπάρξει μια παράταση για να κάτσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο ίδιο τραπέζι ώστε να λύσουν οριστικά τα προβλήματα όλου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

«Η Football League είναι η δεύτερη τη τάξει κατηγορία και σαφώς είναι ο αιμοδότης του ποδοσφαίρου και πρέπει κάποιοι να το καταλάβουν. Εγώ ενεπλάκη στα διοικητικά το 2014 εφόσον βρισκόμουν στο συμβούλιο της διοργανώτριας και μετά από τρεις άκαρπες προσπάθειες για να εκλεγεί το προεδρείο, δέχθηκα μια πρόταση από συγκεκριμένες ομάδες, τις περισσότερες μπορώ να πω, γιατί ήταν παμψηφεί. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά οικονομικά προβλήματα και βιωσιμότητας. Δέχθηκαν τότε οι πρόεδροι των ομάδων ότι χρήματα συγκεντρώσουμε να πάνε στην εξυγίανση και την οικονομική εξομάλυνση της λίγκας, γιατί δεν σας κρύβω ότι αφού κάθισα στην καρέκλα, διαπιστώσαμε ότι ήταν πάρα πολλά τα οικονομικά προβλήματα. Δεν σας κρύβω ότι αν δεν καθόμασταν τότε εγώ και οι δύο αντιπρόεδροι, μπορεί και να μην ξεκινούσε ποτέ το πρωτάθλημα της Football League».

«Μειώσαμε τα λειτουργικά έξοδα της διοργανώτριας από 1,8 εκατ. σε 250.000 ευρώ»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Β’ Εθνικής Λεωνίδας Λεουτσάκος μίλησε και για την οικονομική εξυγίανση της διοργανώτριας αποκαλύπτοντας σημαντικές λεπτομέρειες. «Προέρχομαι από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και το αγαπάω και θέλω να αφήσω κάτι όταν φύγω. Όταν ανέλαβε δεν πίστευα ότι το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο στην κατηγορία… Τότε ήταν που μόλις είχε αναλάβει και ο κ. Βασιλειάδης και μας είχε πει θα βοηθήσω όσο μπορώ. Τότε που ανέλαβα η ΕΠΑΕ είχε λειτουργικά έξοδα το χρόνο περίπου 1,8 εκατ. ευρώ, χωρίς να παίρνουν λεφτά οι ομάδες, μόνο για τον κόσμο και τους υπαλλήλους. Και δεν σας κρύβω ότι τον πρώτο χρόνο υπήρχαν ομάδες, που συνέβαλαν οικονομικά για να ενεργεί η διοργανώτρια και να μπορεί να πληρώνει το προσωπικό. Κάναμε μεγάλο αγώνα και τον πρώτο και το δεύτερο χρόνο με τη βοήθεια του κ. Βασιλειάδη, που πήραμε το συμβόλαιο το τηλεοπτικό, αν και δεν ήταν αυτό που έπρεπε να πάρουμε, αλλά μας βοήθησε. Θέλω να πω βέβαια, ότι αν τότε δε υπήρχε ο κ. Βασιλειάδης δεν θα υπήρχε και η Football League. Και τότε είχαμε κλείσει και μια συμφωνία με μία στοιχηματική εταιρεία, που είχε πάρει την ονομασία του πρωταθλήματος και προσχωρήσαμε σε μία εξυγίανση. Τη δεύτερη χρονιά αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση και ότι δεν αντέχει 18 ομάδες η δεύτερη κατηγορία τις μειώσαμε σε 16, είχαμε προβλήματα, ερχόντουσαν ομάδες από τη Σούπερ Λίγκα στη FootballLeagueκαι δεν τερμάτιζαν καν το πρωτάθλημα! Εμείς κάναμε τότε αναδιάρθρωση από μόνοι μας. Εμείς σε αυτό το πλάνο βιωσιμότητας μπήκαμε πρώτοι στη θυσία να μειώσουμε τις ομάδες. Κάναμε αυτά, που είπαμε, γίναμε 16 και πέρσι γίναμε πιο ανταγωνιστικοί και καταφέραμε να κάνουμε αυτά που είπαμε. Πλέον έχουμε μια διοργανώτρια αρχή, που έχει λειτουργικά έξοδα γύρω στα 250 χιλιάρικα το χρόνο από 1,8 εκατ. Πληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας όλες, δεν χρωστάμε. Οι ομάδες κάνουν μεγάλο αγώνα, γιατί η αντιμετώπιση δεν είναι αυτή που θα έπρεπε στο να μας βοηθήσουν να έχουμε περισσότερα έσοδα. Η δυσαναλογία φάνηκε και φέτος τα χρήματα που πήρε η διοργανώτρια τα έχει πάρει μία ομάδα της Σούπερ Λίγκας!»

-Για την αναδιάρθρωση είπε:

Τώρα υπάρχει πάλι θέμα αναδιάρθρωσης, πήγαμε δύο φορές το καλοκαίρι και είδαμε τον υφυπουργό μαζί με αντιπροσωπεία ομάδων, μας είπε ότι για το καλό του ποδοσφαίρου θα πρέπει να συμμετέχουμε και εμείς στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης. Μας ανακοίνωσε το σχέδιο του, εμείς δεχθήκαμε να μπούμε σε αυτό το σχέδιο, με τα λεφτά που είναι εγγυημένα. Να πέσουν τέσσερις ομάδες, τρεις και μία με μπαράζ. Το χειμώνα περάσαμε μια δύσκολη στιγμή με τη Σούπερ Λίγκα αναφορικά με το μπαράζ, υπήρξαν δικαστήρια για τις προκηρύξεις… Εμείς ένας να ανέβει και ο δεύτερος να παίξει μπαράζ. Εμείς τηρήσαμε και πέρσι και φέτος ότι έχει συμφωνηθεί και στην προκήρυξη μας. Ο κ. Βασιλειάδης θέλει να βοηθήσει ώστε οι ομάδες να είναι βιώσιμες…».

«Μας έμειναν τα χρέη της ενιαίας ΕΠΑΕ»

Ο επικεφαλής της Football League. Λεωνίδας Λεουτσάκος αναφέρθηκε και στην Επιτροπή, που συστήθηκε από την ΕΠΟ για την αναδιάρθρωση, αλλά ποτέ δεν συνεδρίασε μέχρι τώρα… «Εμείς δεν σας κρύβω ότι είχαμε πει να βρεθεί μια επιτροπή της Σούπερ Λίγκας και της Football League για το πώς θα λειτουργήσει η αναδιάρθρωση. Έστειλα επιστολή στον κ. Γραμμένο προ 20 ημερών πως θα γίνει… Υπάρχουν λεπτομέρειες, που θα πρέπει να συζητηθούν. Υπάρχουν οικονομικά θέματα. Και να ξέρετε ότι το 2006 που χωρίστηκαν οι δύο διοργανώτριες, έμειναν στην Football League κάποια χρέη από τη Σούπερ Λίγκα. Αυτά κάποιος πρέπει να τα πάρει. Θα γίνει και Σούπερ Λίγκα 2, αν μείνει έτσι και με τα χρέη η Football League ως τρίτη κατηγορία θα φαλιρίσει. Αυτή η Επιτροπή πρέπει να λειτουργήσει για το ποδόσφαιρο. Δεν γίνεται όμως όλα αυτά σε πέντε μέρες να λυθούν όλα, θα πρέπει να δοθεί παράταση… Από τον Νοέμβριο έπρεπε να υπάρχει αυτή η επιτροπή. Πιστεύω να μας φωνάξει ο κ. Γραμμένος. Θέλει ο κ. Βασιλειάδης θέλει να βοηθήσει, αλλά θα πρέπει να λυθεί το θέμα και να δοθεί χρόνος. Δεν μπορούμε κάθε χρόνο να υπάρχει η Football League με 60.000 – 80.000 ευρώ σε κάθε ομάδα. Υπάρχουν μεγάλες ανισότητες, για ποιο ποδόσφαιρο μιλάμε. Αλλά και η Γ’ Εθνική θα πρέπει να έχει έσοδα. Δεν είναι μόνο η Σούπερ Λίγκα. Πέρσι ξεκινήσαμε πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά. Εμένα μου αρέσει το Β’ Εθνική και όχι το ξενόφερτο Football League, αν μπορέσουμε θα το αλλάξουμε το όνομα. Από εκεί και πέρα, πρέπει να δοθεί μια παράταση. Να μας φωνάξει η ΕΠΟ. Να κάτσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι και με τον υφυπουργό και να τα βρούμε. Να αφήσουμε και μια παρακαταθήκη στα παιδιά μας, που παίζουν ποδόσφαιρο. Στη Β’ Εθνική πέρσι είχαμε ελληνικότητα σε ποσοστό 90%! Εγώ στη Β’ Εθνική να σας πω ότι είμαι και ευχαριστημένος από τα νέα παιδία τους διαιτητές. Λάθη γίνονται, αλλά υπάρχει βελτίωση. Και να σας πω και κάτι άλλο… Γιατί να μην υπάρχουν υποχρεωτικά δύο 18άρηδες παίκτες στην 11άδα και όχι απλά στην αποστολή. Και να μπουν κανόνες. Όποιος δεν είναι εντάξει μετοχικά να μην συμμετέχει στο πρωτάθλημα και να βγάζει απόφαση η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Να μπουν δικλίδες ασφαλείας σε όλους και για όλα. Σε όλες τις κατηγορίες. Εδώ μιλάμε για επαγγελματικό πρωτάθλημα και βλέπουμε μόνο τη Σούπερ Λίγκα. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Το πιο σημαντικό πράγματα είναι να καταθέσουμε προτάσεις… Δεν είναι να πάρουμε μόνο χρήματα. Αν δεν κάτσουμε όλοι μαζί δεν μπορούμε να μιλάμε για επαγγελματικό πρωτάθλημα. Χώρισε η Σούπερ Λίγκα από την Ένωση Β’ Εθνική. Έμειναν τα χρέη, δόθηκαν κάποια χρήματα και μετά τίποτα. Δεν γίνεται να κάνουμε μια Σούπερ Λίγκα που δεν θα πέφτει κανέναν και δεν θα ανεβαίνει κανένας από κάτω. Δεν γίνεται έτσι. Θα πρέπει όλοι να ξέρουν τι θα παίρνει κάθε ομάδα από την αρχή του χρόνου. Και θα πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου. Σαφώς είμαστε υπέρ της αναδιάρθρωση, αλλά θα πρέπει να γίνει αυτή η επιτροπή. Φέτος είναι ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα σε εμάς, οκτώ ομάδες διεκδικούν τη δεύτερη θέση, γίνεται χαμός. Δεν μιλώ τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά περιμένω, θα δούμε τις αποφάσεις και θα αντιδράσουμε. Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις από την ΕΠΟ και τι θα πάρουν οι ομάδες».