Βασιλειάδης: “Αν η ΕΟΚ παραμείνει απαθής, θα αλλάξουμε αντιμετώπιση”

O υφυπουργός αθλητισμούαναφέρθηκε στα επεισόδια του  ντέρμπι του ΟΑΚΑ, για την επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο

 

ια πολλά θέματα μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή “Το δέκα το κακό” ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα επεισόδια του αιώνιου ντέρμπι του ΟΑΚΑ, για την επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για τα κρίσιμα 24ωρα σχετικά με την απόδοση ευθυνών στους δράστες, αλλά και για την κατάσταση στο μπάσκετ!

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για το αν θα μπει κανείς φυλακή, απάντησε: “Έχουμε ένα κρίσιμο κρας τεστ. Μπαίνει ένα νέο νομικό πλαίσιο με τη συνεργασία της UEFA για τις αλλαγές που θα δούμε το επόμενο διάστημα. Το πρόβλημα είναι η ατιμωρησία αυτών των παιδιών. Εμείς είμαστε κατά της λογικής του ιδιώνυμου. Το πρώτο που μας ενδιαφέρει, είναι να μην ξαναμπαίνουν στα γήπεδα”.

Αν όμως κάνει κάποιος μακελειό, η ποινή θα είναι απλά να μην μπαίνει γήπεδο; Ο κ. Βασιλειάδης σχολίασε: “Αν κάνει κάποιος μακελειό, έχει την ποινική αντιμετώπιση που έχει. Από την πρώτη στιγμή δίνεται η δυνατότητα να μην ξαναπατήσει στο γήπεδο. Όσοι συνελήφθησαν, θα περάσουν την πόρτα του εισαγγελέα και εκείνος θα απαγγείλει τις ποινές. Έχει ένα όπλο στα χέρια του ο εισαγγελέας”.

Το πρόβλημα είναι ότι κανένας δεν φοβάται ότι θα πάθει τίποτα

Εν συνεχεία, ο υφυπουργός αθλητισμού τόνισε: “Το σημαντικό είναι να δείξουμε ότι υπάρχει μηδενική ανοχή και τιμωρίες. Το πρόβλημα είναι ότι κανένας δεν φοβάται ότι θα πάθει τίποτα. Πλέον, έχουμε το νομικό εργαλείο για να τους σταματήσουμε και πρέπει να εφαρμοστεί. Όλα εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. Τα προβλήματα είναι πολλά και τεράστια. Έχουμε και άλλα βήματα μπροστά μας. Υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα δράσεων που εκτυλίσσεται. Πρέπει όμως να υλοποιούνται. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμο κρας τεστ. Είναι κομβικές οι επόμενες ημέρες για το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε”.

Για το αν πρέπει να σταματήσει η χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία, είπε: “Για τα δακρυγόνα δεν διαφωνώ μαζί σας. Υπάρχει ο αντίλογος ότι όταν υπάρχει συντεταγμένη επίθεση από μια μερίδα ανθρώπων σε ένα συγκεκριμένο σημείο, εσύ πρέπει να έχεις καθαρίσει το πεδίο για όλους τους υπόλοιπους που θα βγουν μετά από το γήπεδο”.

Για το ότι οι αυστηρές ποινές δεν φέρνουν λύση στο θέμα της βίας, ανέφερε: “Δεν συμφωνώ να αλλάξει το αυστηρό πειθαρχικό πλαίσιο, ακόμα και αν είναι πολλές φορές άδικο στο αθλητικό πεδίο. Προφανώς φέρνει αδικίες το αυστηρό πλαίσιο. Πέρυσι, μια ομάδα έχασε το πρωτάθλημα. Οι ποινές είναι αυστηρότατες και είναι έναντι όλων”.

Η αστυνομία έχει μπει σε τόσους συνδέσμους και τις επόμενες ημέρες θα μπουν σε ακόμα περισσότερους

Ο υφυπουργός, δήλωσε ακόμα πως “δεν υπάρχει ενδιαφέρον των επενδυτών για το προϊόν Φαίνεται και με το θέμα της αναδιάρθρωσης…” και για το αν έχει αλλάξει κάτι αναφορικά με τον αριθμό των ομάδων που πέφτουν, απάντησε: “Η Λίγκα και η Ομοσπονδία έχουν πάρει απόφαση. Έχει αλλάξει κάτι; Δε νομίζω να έχει αλλάξει κάτι. Αν αλλάξει, ο καθένας ας αναλαμβάνει τις ευθύνες του”.

Για το θέμα της βίας και την καταστολή της, δήλωσε: “Προφανώς και μας απασχολεί η βία και γι’ αυτό η αστυνομία έχει μπει σε τόσους συνδέσμους και τις επόμενες ημέρες θα μπουν σε ακόμα περισσότερους και θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι”.

Τέλος, τόνισε ο υφυπουργός πως “υπάρχουν ΠΑΕ που μιλούν μόνο πολιτικά…” και πως “σε μια περίοδο που κατηγορούμασταν για σχέσεις με τον ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟΚ έχασε πέρυσι το πρωτάθλημα γιατί ίσχυσε ο νόμος. Ακόμα και της ΑΕΚ φέτος…”.

Για το πώς αισθάνθηκε για αυτά που έγιναν στην σύσκεψη: “Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν ήταν κάτι που δεν μπορούσες να το φανταστείς. Όταν για ένα μήνα δεν κάνει κανένας τίποτα, από αυτούς που πρέπει να κάνουν. Η Πολιτεία μπορεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα που μπορεί να φτάσει μέχρι την σύσκεψη ή να πει “τελειώνει το πρωτάθλημα” που δεν είναι λύση. Μπορείς να τους καλέσεις για να αποφύγεις τα χειρότερα. Του τι θα μπορούσε να συμβεί την Κυριακή αν ο Παναθηναϊκός κατέβαινε στο ΣΕΦ και να διαχειριστεί την βία”.

Διαφωνώ με την απόφαση της διοίκησης του Ολυμπιακού με τα τελεσίγραφα, αλλά…

Για το τι έγινε στην σύσκεψη: “Τινάχθηκε στον αέρα. Κανονικά θα συζητούσαμε για πώς θα συνεχιζόταν το φετινό πρωτάθλημα και ακολούθως τι θα γίνει στο επόμενο Από σήμερα και μετά θα δεχθούμε όλες τις πρωτοβουλίες που όλοι συμφωνήσανε, για να δούμε πώς θα τελειώσει το πρωτάθλημα, για να δούμε τι θα γίνει του χρόνου.

Για τον λόγο που περίμενε μέχρι δύο ημέρες πριν το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για να καλέσει την σύσκεψη: “Δεν μπορούσα να οργανώσω μία σύσκεψη που οι ίδιοι δεν οργάνωσαν τόσο καιρό. Το πρώτο που θέλαμε ήταν να δούμε τι θα κάνουμε την Κυριακή για να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατίες και να μην δημιουργηθεί πρόβλημα για κανέναν. Είναι μία ιστορία που δεν έχει νόημα έτσι όπως έγινε. Έπρεπε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι για να συνεχίσουν να κουβεντιάζουν. Δεν έχει σημασία ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Αν συμφωνηθεί ένα σαφές πλαίσιο από όλες τις πλευρές για το πώς προχωράμε, όλα τίθενται σε συζήτηση και οι σκληρές συμπεριφορές δεν θα έχουν νόημα. Θα πρέπει να υπάρξει όμως ο διάλογος και να βρεθεί λύση.”.

Για τις συνέπειες της απόφασης του Ολυμπιακού και τις σκέψεις των “ερυθρολευκων” για ένταξη στην Αδριατική Λίγκα: “Το να πέσει ο Ολυμπιακός ή να πάει στην Αδριατική Λίγκα είναι καλό ή κακό; Είναι προφανές, δεν χρειάζεται να βγάλουμε αναλύσεις από την εποχή που η ΑΕΚ έπεσε κατηγορία στο ποδόσφαιρο και πώς έπληξε αυτό το γεγονός το προϊόν. Διαφωνώ με την απόφαση της διοίκησης του Ολυμπιακού με τα τελεσίγραφα, αλλά υπάρχει μία δεδομένη κατάσταση που πρέπει να κουβεντιάσουμε. Από την στιγμή που δεν παίρνει κανείς πρωτοβουλία την πήραμε εμείς.”.

Αν η Ομοσπονδία παραμείνει απαθής, θα αλλάξουν τα δεδομένα αντιμετώπισης από την Πολιτεία

Για την απουσία του Γιώργου Βασιλακόπουλου: “Με ενόχλησε. Δεν έχουμε μιλήσει αυτές τις μέρες και δεν έχει και νόημα. Η ΕΟΚ και ο Πρόεδρος έχουν γράψει μία ιστορία. Εν πολλοίς το ελληνικό μπασκετ είχε μια δυνατή Ομοσπονδία, έχουν συμβάλΛει να φτάσουμε εδώ. Με το να γυρνάμε την πλάτη στα προβλήματα δε νομίζω ότι κερδίζουμε απολύτως τίποτα. Δεν μπορούμε να καθόμαστε να το βλέπουμε. Είναι προφανές ότι κάθε απόφαση περνάει από την Ομοσπονδία και έτσι πρέπει να γίνεται, για αυτό πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Για αυτό έπρεπε να είμαστε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της εκπροσώπησης της σύσκεψης της Παρασκευής και σε οποιοδήποτε εδώ και πέρα”.

Για το αν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και ποιες είναι η σκέψεις της Πολιτείας για την ΕΟΚ: “Αφού ξεπεράσαμε τον σκόπελο της Κυριακής, περιμένω να δω τι θα γίνει. Αν η Ομοσπονδία παραμείνει απαθής, θα αλλάξουν τα δεδομένα αντιμετώπισης της Ομοσπονδίας από την Πολιτεία. Χρειάζεται πρωτοβουλία για εκτόνωση. Για αυτό το πρωτάθλημα δεν ενδιαφέρεται κανείς και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι πάλι τη λύση εμείς τη δώσαμε μέσω της ΕΡΤ. Το καλό του ελληνικού μπάσκετ δεν αφορά την τσέπη δύο, τριών ή τεσσάρων. Σήμερα είναι Δευτέρα, έχει τελειώσει αυτό το πράγμα της Κυριακής χωρίς να κάνουμε ακόμα χειρότερη την κατάσταση και περιμένουμε τις αποφάσεις που θα πάρουν οι αρμόδιες αρχές. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια να περιμένουμε”.

Για τις εκλογές της ΕΟΚ στις 21 Απριλίου εκλογές ΕΟΚ και τις πιθανές αλλαγές καταστατικού: “Νομοθετικά, για να παρέμβει το κράτος, πρέπει να υπάρχει συμφωνία του αθλήματος. Στην ισπανία, το κράτος επικύρωσε την συμφωνία της λίγκας με την Ομοσπονδία. Περιμένουμε κι εμείς να δούμε. Περιμένουμε κάθε πρωτοβουλία για εκτόνωση, αλλά για να βρεθεί λύση, όχι να ψαχνόμαστε ξανά σε ένα μήνα. Μέχρι την επόμενη συνάντησή τους θα πρέπει να έχει λυθεί το πρόβλημα, αλλιώς ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του”.

Για το Ευρωμπάσκετ του 2021 που κανονικά θα έπρεπε να καταθέσει υποψηφιότητα η Ελλάδα: “Κανονικά θα έπρεπε να μιλάμε για το Ευρωμπάσκετ του 2021. Το Ευρωμπάσκετ του 2021 θα έπρεπε να είναι ο στόχος. Τι να κουβεντιάσουμε όμως Να καλέσω την Ομοσπονδία να κουβεντιάσουμε για το Ευρωμπάσκετ του 2021 με αυτά που γίνονται;”

Για την ΚΕΔ: “Περιμέναμε όλοι, όπως υπήρχε η διαβεβαίωση, ότι το θέμα της ΚΕΔ θα λυθεί. Εγώ δε μπορώ να αλλάξω την ΚΕΔ”.