Συμφωνία για τις γαλλόφωνες αφρικανικές χώρες

Απο την FIFA και την Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου

@liverpoolfc

Οι δύο οργανισμοί αποφάσισαν να υπογράψουν μια συμφωνία  με στόχο την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στις γαλλόφωνες χώρες της Αφρικής. Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, λέγοντας ότι «αυτή είναι η πρώτη συμφωνία τέτοιου είδους από την πλευρά της συνομοσπονδίας, είναι συμβολική και πολύ σημαντική- ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθηθεί και από άλλους».

Ο Ινφαντίνο συνέχισε επαινώντας τη Γαλλική Ομοσπονδία για τη δουλειά που έχει κάνει για τον υπόλοιπο κόσμο. «Είναι μια ομοσπονδία που έχει τις πόρτες ανοιχτές και βοηθάει αυτούς που έχουν ανάγκη, κάτι που είναι η ουσία αυτού που πρέπει να γίνεται στη FIFA και σε αυτό το παγκόσμιο άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο». Και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι αυτή η συμφωνία θα συμβάλλει και στο πρόγραμμα της FIFA «Forward», στο πλαίσιο της τεχνικής υποστήριξης.

Μπορεί η αποικιοκρατία να έχει πάψει στον κόσμο μας εδώ και αρκετά χρόνια, όμως οι δεσμοί της Γαλλίας με αρκετές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής είναι ακόμα δυνατοί και γι’ αυτό θέλει να τους προσφέρει βοήθεια και στον τομέα του ποδοσφαίρου. Προωθείται λοιπόν το άθλημα στις γαλλόφωνες χώρες μέσω της ενίσχυσης σχετικών δράσεων οι οποίες δίνουν δικαίωμα στους πολίτες αυτών των χωρών να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Εξάλλου, είναι γεγονός ότι πολλά από τα ταλέντα που έχει η Αφρική δε βρίσκουν ποτέ το δρόμο τους, λόγω της φτώχιας και των ιδιαζουσών πολιτικών συνθηκών.

Ακόμα και ο ρόλος των χωρών της Αφρικής σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως το μουντιάλ, είναι σχετικά περιορισμένος σε σχέση με τις πραγματικές τους δυνατότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι μόνο 3 αφρικανικές χώρες έχουν καταφέρει να φτάσουν σε προημιτελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία του θεσμού… κι αυτές είναι το Καμερούν, η Σενεγάλη και η Γκάνα. Στο μουντιάλ της Ρωσίας συμμετείχαν 5 χώρες (Αίγυπτος, Τυνησία, Μαρόκο, Σενεγάλη και Νιγηρία), από τις οποίες οι 4 βρίσκονται αποκλειστικά στο βόρειο τμήμα της ηπείρου. Ευκαιρία και στις άλλες χώρες να ανθίσει το ποδόσφαιρο φαίνεται να θέλουν να δώσουν οι ομοσπονδίες, καθώς η Ευρώπη αποτελεί το δρόμο για την κορυφή αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια κορεσμένη αγορά παικτών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι στην εθνική Γαλλίας, που στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου, αγωνίζονται 14 παίκτες με ρίζες από την αφρικανική ήπειρο. Αναδυόμενη δύναμη του ποδοσφαίρου μπορεί να γίνει η Αφρική, αν καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματα που τη μαστίζουν. Ελπίζουμε αυτή η συμφωνία να λειτουργήσει προς αυτή κατεύθυνση, καθώς μέχρι τώρα τα ηνία του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο κρατάνε Ευρώπη και Νότια Αμερική.

“Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στα στατιστικά των μουντιάλ, θα δούμε και την πρωτοκαθεδρία που έχει η Ευρώπη και τα πρωταθλήματα της. Στο infographic της bwin στην Ευρώπη παρουσιάζονται τα 6 κορυφαία πρωταθλήματα που τροφοδοτούν το μουντιάλ με τους περισσότερους παίκτες, και αυτά είναι της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Τον απόλυτο ποδοσφαιρικό προορισμό αποτελεί η «γηραιά» ήπειρος για τους παίκτες από όλο τον κόσμο και όλοι γνωρίζουμε το γιατί. Όπου υπάρχουν χρήματα, υπάρχει και η αντίστοιχη ανάπτυξη και η Ευρώπη σίγουρα διαθέτει και τα δύο.

Όλοι πλέον ελπίζουν, ότι η προσπάθεια η οποία γίνεται από το διεθνή οργανισμό και τη Γαλλία, για ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και σε χώρες που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη βοήθειας, θα καρποφορήσει σύντομα και δε θα μείνει απλά υπόσχεση στο πλαίσιο πρόσκαιρων συνθηκών. 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.