Διατροφή για ζωή μέχρι τα βαθιά γεράματα

 

Μετά από έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard που διήρκησε 3 ολόκληρα χρόνια και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, ειδικοί επιστήμονες παρουσίασαν τους βασικές άξονες της «ιδανικής διατροφής», όσωςν δηλαδή πρέπει να μάθουμε να τρώμε και κυρίως τις ποσότητές τους, προκειμένου να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, να περιοριστούν οι χρόνιες παθήσεις και να μειωθεί η επιβάρυνση του πλανήτη, ο οποίος «λυγίζει» υπό το βάρος της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης τροφών, όπως είναι το κόκκινο κρέας. Η μαζική κρεατοφαγία, όπως συντηρείται σε πολλές χώρες, βλάπτει τη γη, τόσο σε επίπεδο ρύπανσης, όσο και πόρων. Λαοί όπως οι Αμερικανοί, καταναλώνουν 6πλάσια ποσότητα κόκκινου κρέατος, όσο χώρες της Ανατολικής Ασίας δεν τηρούν το μέτρο στην κατανάλωση ψαριού.

Η έκκληση για δραστική αλλαγή της διατροφικής ρουτίνας του μέσου ανθρώπου είναι ολοένα και πιο επιτακτική. Το επιχείρημα, ένα: η ανθυγιεινή διατροφή σκοτώνει περισσότερο απ’ ό,τι το αλκοόλ, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά και το σεξ χωρίς προφύλαξη. Τι περιλαμβάνει λοιπόν η πρότυπη διατροφή;

Όπως αναφέρουν οι καθηγητές του Harvard, το 35% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά πρέπει να προέρχεται από δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνες φυτικής αντί για ζωικής προέλευσης, ενώ η ιδανική ποσότητα φρούτων και λαχανικών υπολογίζεται στο μισό κιλό. Πιο αναλυτικά, οι 2.300- 2.500 θερμίδες που λαμβάνει ο μέσος άνθρωπος, «σπάνε» ιδανικά ως εξής:

250 γραμ. γαλακτοκομικά

300 γραμ. λαχανικά

200 γραμ. φρούτα

232 γραμ. προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, φρυγανιές, ρύζι, ζυμαρικά)

75 γραμ. όσπρια

50 γραμ. πατάτα

50 γραμ. ξηροί καρποί

28 γραμ. ψάρι

13 γραμ. αυγά

29 γραμ. κοτόπουλο

7 γραμ. χοιρινό ή μοσχάρι ή αρνί

31 γραμ. ζάχαρη

50 γραμ. ελαιόλαδο

Τα σχόλια είναι κλειστά.