Qastiro, ένας ακόμη λόγος να βρεθείτε στο Καστράκι

Στον παλιό παραδοσιακό οικισμό του χωριού

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι επενδύουν στον τόπο μας. Τελευταία άφιξη, το Qastiro, ένας ζεστός και προσεγμένος μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια χώρος που άνοιξε πριν από λίγες μέρες στο Καστράκι.

Το Qastiro είναι η πρώτη επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος στον παλιό οικισμό, στο Μεσοχώρι, που παλιά ήταν η καρδιά του χωριού.  Έχοντας διατηρήσει την αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, ο παραδοσιακός οικισμός του Καστρακίου ακολουθεί ως φυσική απόληξη το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων, διατηρώντας αναλλοίωτη την παλιά χαρακτηριστική φυσιογνωμία του, με τις πέτρινες κατοικίες και τα καλντερίμια.

Τους ίδιους ακριβώς κανόνες ακολουθεί και το «Qastiro». Εκεί που κάποτε στεγαζόταν η πολυμελής οικογένεια του Αντώνη Πρέτσιου, σήμερα ένα νέο πέτρινο κτίριο ακριβώς στα αρχιτεκτονικά πρότυπα και την αισθητική της περιοχής, με την επιβλητική του παρουσία και υπό τις αγκάλες των μετεωρίτικων βράχων, έρχεται για να επαναφέρει στο τόπο την αίγλη και τη ζωντάνια εκείνης της εποχής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το «Qastiro»

Ας ξεκινήσουμε από τις «συστάσεις». «Qastiro», άγνωστη λέξη για πολλούς, άρρηκτα όμως συνδεδεμένη με το Καστράκι και τα Μετέωρα. «Qastiro» και «Qalabaqqaya», ήταν τα δύο χωριά στις ρίζες των ιερών βράχων σύμφωνα με τούρκικο κατάστιχο του 1454-55. Αυτή η λέξη περικλείει, όμως, και το «όνειρο» δύο νέων ανθρώπων, της Μαργαρίτας και του Αντώνη, που για να το υλοποιήσουν, εργάσθηκαν με πολλή αγάπη, απίστευτο μεράκι και επιμονή σε κάθε λεπτομέρεια, βάζοντας την προσωπική τους υπογραφή σε κάθετί, από τη διακόσμηση του χώρου, μέχρι το σχεδιασμό του λογότυπου, ο οποίος απεικονίζει ένα ψηφιδωτό που φιλοτέχνησε για το σκοπό αυτό η Μαργαρίτα.

Ο χώρος πολύ ζεστός, πολύ φιλόξενος. Αμέσως δίνει την αίσθηση στον πελάτη ότι βρίσκεται κάπου οικεία, που μπορεί να χαλαρώσει, να απολαύσει τον καφέ του, το ποτό του με τους φίλους του, «χαζεύοντας» μέσα από τη ζεστασιά και τη θαλπωρή του μεγάλου τζακιού, τους πελώριους βράχους των Μετεώρων.

Στον κάτω χώρο στεγάζεται ένα θολωτό κελάρι που προσφέρεται για prive καταστάσεις, για να διοργανώσει κανείς μία ιδιωτική συνάντηση με φίλους, να γιορτάσει τα γενέθλιά του ή την ονομαστική του εορτή.

Ο χώρος διαθέτει ιδανικές συνθήκες συντήρησης κρασιών και στα μελλοντικά σχέδια των ιδιοκτητών του «Qastiro», υπάρχει η σκέψη ο πελάτης να έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται το κελάρι όπου θα δοκιμάζει διάφορα κρασιά και τυριά πριν επιλέξει εκείνα που στη συνέχεια θα απολαύσει είτε στον ιδιωτικό χώρο του κελαριού, είτε στον κυρίως χώρο του «Qastiro».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η νέα πρόταση

Η Μαργαρίτα Δημητριάδου και ο Αντώνης Πρέτσιος, έψαξαν πολύ μέχρι να καταλήξουν στο ποια θα είναι η ταυτότητα του «Qastiro», ως νέα πρόταση στο χώρο. Προτίμησαν -πολύ εύστοχα και πολύ έξυπνα- την τοπική αγορά και τα ιδιαίτερα προϊόντα που προσφέρει ο τόπος μας.

Αρωματικά ροφήματα, ντελικάτα αλλά και έντονα κρασιά, παλαιωμένα τσίπουρα που κερδίζουν στα σημεία γνωστά ουίσκι, προσφέρονται σε συνδυασμό με πλατώ ποικιλίας ντόπιων τυριών, αλλαντικών και ξερών φρούτων, αλλά και με άλλα ετερόκλητα συνοδευτικά, όπως μια πλούσια σε γεύση σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, αναδεικνύοντας τη γεύση και καθιστώντας την απόλαυσή τους μοναδική εμπειρία. Και αυτά είναι μόνο η αρχή! Πιστέψτε μας, έπονται πολλές εκπλήξεις. Η Μαργαρίτα και ο Αντώνης μόλις ξεκίνησαν να ξεδιπλώνουν το όνειρό τους για το «Qastiro»…

Πηγή – Φωτό: ekalampaka.gr