Μπαράζ παραιτήσεων υπουργών της κυβέρνησης Μέι για το Brexit

Tριγμοί στην κυβέρνηση Μέι μετά το μπαράζ παραιτήσεων

Σε τροχία κατάρρευσης βρίσκεται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι στη Βρετανία καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη «καταιγίδα» παραιτήσεων από υπουργούς μετά τη συμφωνία για το Brexit.

Tριγμοί στην κυβέρνηση Μέι μετά το μπαράζ παραιτήσεων υπουργών που προκαλεί η ανακοίνωση του προσχεδίου συμφωνίας για το Brexit. Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του υπουργού αρμόδιου για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, παραιτήθηκε και η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι αλλά και η υφυπουργός Brexit Σουέλα Μπρέιβερμαν.  Είχε προηγηθεί η παραίτηση του υπ. Βορείου Ιρλανδίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Telegraph η ομάδα των ευρωσκεπτικιστών ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της Μέι. Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian που επικαλείται πηγές στους σκληρούς των Τόρις, 84 βουλευτές των Συντηρητικών θα καταψηφίσουν το προσχέδιο της συμφωνίας, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο για τη Brexit πρέπει να παραιτηθώ», είπε ο Ράαμπ και πρόσθεσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. 

«Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της η Εσθερ ΜακΒέι.

Είχε προηγηθεί και ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία. Ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter και προσθέτει: «Μετά λύπης μου πρέπει να καταθέσω την επιστολή παραίτησής μου από τη θέση του αρμόδιου υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία στην πρωθυπουργό. Είχα τη χαρά και το προνόμιο να υπηρετήσω στο Γραφείο της Βόρειας Ιρλανδίας και θα κρατήσω για πάντα τις πιο όμορφες αναμνήσεις».

Η ομιλία Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι η επιλογή που έχει μπροστά του είναι σαφής: Υποστηρίζει την δική της συμφωνία για το Brexit ή αποχωρεί η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή δεν αποχωρεί καθόλου.

“Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση”, δήλωσε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.