Κρίση στην κυβέρνηση –Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς

Υπέβαλε την παραίτησή του μετά την κόντρα με τον υπουργό Άμυνας 

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

 

το υπουργείο Εξωτερικών περνά πλέον στα χέρια του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτό σηματοδοτεί τη βούλησή του να κάνει ό,τι μπορει και να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας, αν και δήλωσε ότι αποχαιρετά με πόνο καρδιάς τον κ. Κοτζιά, χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τα τελευταία φαινόμενα διγλωσσίας και εντάσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης. «Η απόφαση να αποδεχθώ την παραίτηση και η απόφασή μου να αναλάβω το ΥΠΕΞ είναι απόφαση με πολλαπλά μηνύματα προς την κυβέρνησή μου. Δεν θα ανεχθώ από εδώ και στο εξής, καμία διγλωσσία, καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική στρατηγική της χώρας. Και δεν θα ανεχθώ από κανέναν να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας στην έξοδο από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά.

«Στέλνω μήνυμα και προς την ΠΓΔΜ: Να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με συνταγματική ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν. Τους διαβεβαιώνω πως η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και αυτό που ορίζουν οι υποχρεώσεις της χώρας», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

 

Με ένα στίχο του Διονύση Σαββόπουλου σχολίασε ο Νίκος Κοτζιάς την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις» όπως μετέφερε ο Νίκος Κοτζιάς με ανάρτησή του στο τουίτερ.

Με λίγες λέξεις, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε την απόφασή του να παραιτηθεί από την κυβέρνηση. «Ο πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου» τόνισε ο τέως, πλέον, υπουργός Εξωτερικών. Άλλες λεπτομέρειες δεν έδωσε ο κ. Κοτζιάς για την εκτός ορίων σύγκρουση που είχε με τον κ. Καμμένο στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, αρκούμενος να δώσει το στίγμα μιας αναμέτρησης στην οποία ο τέως υπουργός Εξωτερικών ήταν μόνος απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο και μια σειρά υπουργών.
Στο τέλος του μηνύματός του, με έναν αμφίσημο τρόπο, ο Νίκος Κοτζιάς έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα ότι θα επιστρέψει αλλά και εμμέσως απειλητικό ότι θα επιβιώσει πολιτικά.«Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος» ήταν ο στίχος του Ντίνου Χριστιανόπουλου που δανείστηκε ο Νίκος Κοτζιάς για να στείλει τα μηνύματά του σε φίλους και πολιτικούς εχθρούς.

Χέρι-χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό

«Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του. Χέρι- χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό!» τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας την παραίτηση Κοτζιά, που όπως είπε, «επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον Κυβερνητικό συνεταιρισμό».

Αναλυτικά, η κυρία Γεννηματά δήλωσε στην Προσύνοδο των Ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες:

Το πουλόβερ ξηλώνεται.

Η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον Κυβερνητικό συνεταιρισμό.
Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του.

Χέρι- χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό!
Αλλά δεν θα πάρουν την χώρα μαζί τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.