Όταν η ΕΠΟ δεχόταν λεφτά από την Ιταλία για να μη γίνει η ρεβάνς με την Εθνική!

esaaseaTo 1934 στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου

 

To 1934 στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου συμμετείχαν 32 ομάδες, εκ των οποίων οι 16 πήραν το εισιτήριο για τα τελικά. Η Εθνική Ελλάδας κληρώθηκε στα προκριματικά με την πανίσχυρη Ιταλία, η οποία όπως αποδείχθηκε λίγους μήνες αργότερα στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια επικρατώντας στον τελικό με 2-1 της Τσεχοσλοβακίας.

Στο πρώτο ματς των προκριματικών το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συνετρίβη με 4-0 στο «Σαν Σίρο» του Μιλάνο.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως ο επαναληπτικός δεν διεξήχθη ποτέ και έτσι η Εθνική έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα θετικό αποτέλεσμα στη ρεβάνς.

Σε μια απόφαση που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις, η ΕΠΟ ήρθε σε συμφωνία με την ιταλική ομοσπονδία και εισέπραξε 50.000 με την προϋπόθεση πως η «Σκουάντρα Ατζούρα» δεν θα ταξίδευε στην Αθήνα όπως και έγινε.

Ο επαναληπτικός δεν διεξήχθη ποτέ και οι Ιταλοί έχοντας επιβληθεί με 4-0 στο πρώτο παιχνίδι παιχνίδι πήρα ξεκούραστα την πρόκριση για το Μουντιάλ που διοργάνωσαν οι ίδιοι.

Ο θρύλος της εποχής μάλιστα αναφέρει πως ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι είχε δεσμευθεί πως οι συμπατριώτες του θα προχωρούσαν στην κατασκευή ενός κτηρίου, το οποίο θα εκμεταλλεύονταν οι άνθρωπο της ΕΠΟ.