Πόλεμος Συρία: Αυτοί είναι οι τρεις λόγοι που έγινε η επίθεση

 

Κέντρα παραγωγής χημικών όπλων οι στόχοι της επίθεσης

 

Η απάντηση για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα από καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία, ήρθε τα ξημερώματα του Σαββάτου, οπότε ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία πραγματοποίησαν συντονισμένα πλήγματα σε τρεις στόχους εγκαταστάσεων παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων σε Δαμασκό και Χομς.Τρεις βασικούς στόχους που θέλει να καταφέρει το αμυντικό στρατόπεδο, μετά την επίθεση, «βλέπει» ο κ. Ζήνωνας Τζιάρρας, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στόχοι αυτοί είναι οι εξής: το γόητρο, η αξιοπιστία και ο έλεγχος κάποιων οπλικών συστημάτων.

«Η Δύση με αφορμή την μη επιβεβαιωμένη ή από κάποιους επιβεβαιωμένη  χημική επίθεση στη Συρία, έχουν εντείνει τους τόνους και έχουν εκτοξεύσει διάφορες απειλές τις οποίες έπρεπε να υλοποιήσουν για να διατηρήσουν την αξιοπιστία και το γόητρό τους σαν μεγάλες δυνάμεις. Άρα η επίθεση έπρεπε να γίνει», τονίζει ο κ. Τζιάρρας μιλώντας στο CNN Greece.

Τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία είχαν στόχο «το κύριο κέντρο έρευνας» και «δύο κέντρα παραγωγής» του «παράνομου χημικού προγράμματος» του συριακού καθεστώτος, ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

«Επλήγη η δυνατότητα ανάπτυξης, τελειοποίησης και παραγωγής χημικών όπλων», πρόσθεσε στη δήλωση που έκανε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. «Ο στόχος είναι απλός: να εμποδισθεί το καθεστώς να χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά όπλα», δήλωσε.

«Οι υποδομές που έγιναν στόχοι χρησίμευαν για την ανάπτυξη και την παραγωγή ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτωθούν άνδρες, γυναίκες και παιδιά της Συρίας σε περιφρόνηση όλων των κανόνων του δικαίου και του πολιτισμού», επέμεινε.

«Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση και αρνούμαστε κάθε λογική στρατιωτικής κλιμάκωσης, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φροντίσαμε με τους συμμάχους μας να έχουν ειδοποιηθεί οι Ρώσοι εκ των προτέρων», υπογράμμισε η υπουργός.

Η Γαλλία από την πλευρά της κινητοποίησε τόσο φρεγάτες πολλαπλών ρόλων στη Μεσόγειο όσο και καταδιωκτικά αεροπλάνα για να πλήξουν τη Συρία, ανακοίνωσε η Παρλί.

«Φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, συνοδευόμενες από πολεμικά πλοία προστασίας και υποστήριξης, αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα μια αεροπορική αποστολή αναχώρησε στην αρχή της νύκτας από αεροπορικές βάσεις στη Γαλλία για να φθάσει στις ακτές της Συρίας», είπε.

«Αυτά τα διαφορετικά μέσα εκτόξευσαν με τέλειο συντονισμό πυραύλους κρουζ (…) σε στενό συγχρονισμό με τους αμερικανούς και βρετανούς συμμάχους μας», σύμφωνα με την υπουργό.

Εξάλλου ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε μερικές ώρες μετά τα πλήγματα πως η Γαλλία θέλει «να εργασθεί ήδη από τώρα για την επανάληψη» της πολτικής διαδικασίας στη συριακή κρίση.

«Πρέπει να βρεθεί ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, με μια πολιτική λύση. Είμαστε έτοιμοι να εργασθούμε ήδη από τώρα γι’ αυτό με όλες τις χώρες που μπορούν να συμβάλλουν», τόνισε ο Λεντριάν σε κοινή δήλωσή του με την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.