Απεβίωσε ο μεγάλος Αστροφυσικός Stephen Hawking

original-25-e1358765920649Ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στον τομέα της Φυσικής

 

Ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στον τομέα της Φυσικής (και όχι μόνο) και σαφέστατα μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των τελευταίων 50 ετών, ο Stephen Hawking απεβίωσε  στο Cambridge, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος Τύπου της οικογένειας του.

 

Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε από το δίκτυο ABC, ο εκπρόσωπος ζητά την διακριτικότητα του Τύπου προκειμένου η οικογένεια να θρηνήσει τον χαμό του Hawking, ενώ τα παιδιά του Lucy, Robert και Tim έγραψαν τα παρακάτω:

“Είμαστε βαθιά θλιμμένοι από τον χαμό του αγαπημένου μας πατέρα σήμερα. Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και ένας καταπληκτικός άνθρωπος του οποίου η δουλειά και η κληρονομιά θα μείνει ζωντανή για πολλά χρόνια. Το κουράγιο και η επιμονή του σε συνδυασμό με την ευφυΐα και το χιούμορ ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κάποτε είχε πει ότι «δεν θα ήταν Σύμπαν, αν δεν αποτελούσε το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς». Θα μας λείπει πάντα”

Από το μεγάλο αφιέρωμα του BBC το 2016 μεταφέρουμε ότι η μεγαλύτερη συνεισφορά του Stephen Hawking στην Φυσική ήταν ότι κατάφερε να φέρει κοντά πολλά θεμελιώδη πεδία της επιστήμης όπως την Βαρύτητα, την Κοσμολογία, την Κβαντική Θεωρία, τη Θερμοδυναμική και την Πληροφορική. Το 1970 συνεργάστηκε με τον Roger Penrose σε ένα paper όπου πρότεινε πως προκειμένου να κατανοήσουμε την Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας, θα πρέπει το Σύμπαν να ξεκίνησε από ένα μοναδικό σημείο (singularity) και αργότερα δημοσίευσε διάφορες λύσεις προκειμένουν να λυθεί η φαινομενική ασυμβατότητα μεταξύ της Γενικής Σχετικότητας και της Κβαντικής Θεωρίας.

Η είδηση του θανάτου του Στίβεν Χόκινγκ κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς ο 76χρονος φυσικός ήταν μια από τις εμβληματικότερες φιγούρες της σύγχρονης επιστήμης.

Πέρα από το επιστημονικό του έργο, ο Χόκινγκ είχε γίνει γνωστός και πέρα από τα όρια της επιστήμης, τόσο μέσω εμφανίσεων σε τηλεοπτικές εκπομπές, όσο και μέσω βιβλίων, συνεντεύξεων κ.α.

Το 2011 εμφανίστηκε στη σειρά “Curiosity” του Discovery Channel, όπου διερωτήθηκε για την προέλευση του σύμπαντος και απέρριψε την πιθανότητα ύπαρξης τόσο του Θεού, όσο και της μεταθανάτιας ζωής- την οποία κάποτε είχε χαρακτηρίσει ως «παραμύθι για αυτούς που φοβούνται το σκοτάδι».

Μόνο αντιμετωπίζοντας την ίδια την οριστική φύση του θανάτου, είχε πει, εκτιμούμε την ομορφιά της ζωής στο σήμερα. «Πιθανότατα δεν υπάρχει παράδεισος, ούτε μεταθανάτια ζωή» είχε πει. «Έχουμε αυτή τη ζωή για να εκτιμήσουμε το σύμπαν, και για αυτό είμαι εξαιρετικά ευγνώμων».

Στο βιβλίο του Grand Design το 2010, έγραφε πως δεν χρειαζόταν Θεός για να συνεχίζει το σύμπαν να υπάρχει. Σε συνέντευξή του στον Guardian, έναν χρόνο μετά, είχε πει πως θεωρεί τον εγκέφαλο ως υπολογιστή που θα σταματήσει να λειτουργεί όταν χαλάσουν τα εξαρτήματά του. «Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή για χαλασμένους υπολογιστές» είχε πει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον θάνατο, είχε πει πως «έχω ζήσει με την προοπτική ενός πρώιμου θανάτου για τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι τον θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Έχω τόσα πολλά που μπορώ να κάνω πρώτα».

Το 1974 κατάφερε να εξηγήσει για πρώτη φορά θεωρητικά την ακτινοβολία Hawking, η οποία προτείνει ότι οι μαύρες τρύπες μπορούν να εκπέμπουν ενέργεια και να αποσυντίθενται με αργό ρυθμό ή στην περίπτωση των αρχέγονων μινι-μαύρων τρυπών να εκρήγνυνται βίαια. Αργότερα δημοσίευσε τη θεωρία του για το Big Bang, με το best-seller βιβλίο “Το Χρονικό του Χρόνου”.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας του, τα περισσότερα είναι πλέον γνωστά σε όλους, με τον Hawking να βιώνει τα συμπτώματα της Αμυοτροφικής Πλάγιας Σκλήρυνσης (ALS) από την ηλικία των 21 ετών με τους γιατρούς να του δίνουν το πολύ 2 χρόνια ζωής. Έπεσαν έξω καμιά 50αριά χρόνια και παρά το γεγονός ότι πολύ σύντομα είχε μείνει εντελώς παράλυτος και σταδιακά ανήμπορος να μιλήσει, ο Hawking κατάφερε να εξαπλώσει τη φήμη του και να συνεχίσει κανονικά το έργο του.

Δεν δίσταζε ποτέ να εκφράσει τις απόψεις του για τις σύγχρονες ανησυχίες της επιστήμης, όπως το ζήτημα της ενέργειας, τα robots, τους εξωγήινους, τα πυρηνικά όπλα και την κλιματική αλλαγή.