Oι τύποι του βήχα

Ο βήχας είναι ένα πρόβλημα, το οποίο εμφανίζεται συχνά σε μικρούς και μεγάλους κάθε χρόνο. Μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικές μορφές και ένταση, ενώ κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ανάλογο τρόπο.

Ας δούμε τους κυριότερους τύπους βήχα. Όταν ο βήχας διαρκεί λιγότερο από τρεις εβδομάδες θεωρείται οξύς, ενώ, όταν ξεπερνά αυτό το χρονικό διάστημα αποκαλείται χρόνιος και θα πρέπει να διερευνηθεί η αιτία που τον προκαλεί. Όταν ο βήχας είναι ξηρός, νιώθουμε ότι ο λαιμός μας  «γδέρνει», αλλά δεν έχουμε φλέματα, ενώ ο παραγωγικός βήχας συνοδεύεται πάντα από απόχρεμψη.

Εάν είστε καπνιστής και τον τελευταίο καιρό ξυπνάτε με βήχα ή και με απόχρεμψη, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καπνός του τσιγάρου ερεθίζει το βλεννογόνο του αναπνευστικού συστήματος, με αποτέλεσμα να παράγεται περιττή βλέννα, η οποία κατά τη διάρκεια της νύχτας λιμνάζει στους πνεύμονες. Έτσι, ο πρωινός τσιγαρόβηχας βοηθά τον οργανισμό σας να απομακρύνει τις περιττές βλέννες. Ωστόσο, είναι πιθανό να εξελιχθεί σε σοβαρότερη κατάσταση, τη χρόνια βρογχίτιδα (βήχας και απόχρεμψη για τουλάχιστον τρεις μήνες το χρόνο τα τελευταία δύο χρόνια). H χρόνια βρογχίτιδα μαζί με το πνευμονικό εμφύσημα αποτελούν τη «νόσο των καπνιστών», γνωστή ως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Αν κόψετε το κάπνισμα, θα πάψετε να βήχετε μέσα σε 2-3 εβδομάδες, επειδή δεν θα υπάρχει πλέον το ερέθισμα για την υπερπαραγωγή βλέννας. Η λήψη αντιβηχικών απαγορεύεται, αφού καταστέλλουν το βήχα, με αποτέλεσμα η βλέννα να παραμένει στους πνεύμονες και να αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση λοιμώξεων.