Μπορεί να φταίει ο καρκίνος του πνεύμονα

Ο βήχας και η αντιμετώπιση του απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σχεδόν σε καθημερινή βάση. Όμως οι περιπτώσεις αυτές διαφέρουν μεταξύ τους. Έτσι, μπορεί να υπάρχει ένα απλό σύμπτωμα ενός κρυολογήματος ή μιας ίωσης, όμως μπορεί τα πράγματα να είναι πολύ πιο σοβαρά.

Η αιμόπτυση είναι η αποβολή αιματωδών πτυέλων ή καθαρού αίματος και συνήθως εκδηλώνεται με το βήχα. Αυτή η κατάσταση παρατηρείται στον καρκίνο του πνεύμονα, άλλα και σε άλλες αναπνευστικές παθήσεις. Ακόμη, ο πόνος στο θώρακα είναι συνεχής σε ένα σημείο ή μια περιοχή του θώρακα. Ο πόνος επιμένει και μπορεί να έχει ή να μην έχει σχέση με το βήχα που πιθανόν να συνυπάρχει.

Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού είναι πιθανόν να υπάρχουν συμπτώματα λόγω των μεταστάσεων που δημιουργεί ο καρκίνος του πνεύμονα: πονοκέφαλος, αδυναμία, πόνος σε διάφορα μέρη του σώματος, κατάγματα οστών, αιμορραγία. Αυτά ενδέχεται να μπερδεύουν τον ασθενή.

Σε περιπτώσεις που ο βήχας είναι έντονος και επηρεάζει την καθημερινή δραστηριότητα και τον ύπνο των ασθενών, χρησιμοποιούνται ειδικά φάρμακα που τον καταστέλλουν άμεσα χωρίς να έχουν δράση έναντι του καρκίνου. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα κυκλοφορούν στα φαρμακεία με την μορφή σιροπιών, χαπιών ή εισπνεόμενης σκόνης και θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται μόνο μετά την οδηγία του θεράποντος ιατρού.

Κι αυτό διότι οι παρενέργειές κάποιων εξ αυτών επηρεάζουν την αναπνευστική λειτουργία. Έτσι, θα πρέπει να υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ ασθενούς και γιατρού.