Ασθματικός βήχας και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Όταν πρέπει να λύσουμε ένα πρόβλημα, οφείλουμε πρώτα να βρούμε και να κατανοήσουμε τα αίτια που το προκαλούν. Ο βήχας αντιμετώπιση του δεν είναι κάτι εύκολο, αφού μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια.

Το άσθμα είναι μία από τις συχνότερες αιτίες χρόνιου βήχα στους μη καπνιστές, αφού σχετικές μελέτες υπολογίζουν ότι 24-29% των μη καπνιστών με χρόνιο βήχα πάσχουν τελικά από άσθμα. Τις περισσότερες φορές ο βήχας στο άσθμα σχετίζεται με τα πιο τυπικά συμπτώματα της νόσου, όπως δύσπνοια ή συριγμό.

Ωστόσο, σε αρκετούς ασθενείς με άσθμα η κυρίαρχη ενόχληση είναι ο βήχας, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνεται δύσκολη η διάγνωση της νόσου τους, αφού παρουσιάζουν συνήθως φυσιολογική τη λειτουργία του αναπνευστικού, όπως αυτή εκτιμάται από τη σπιρομέτρηση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις μία άλλη εξέταση (δοκιμασία βρογχικής υπεραντιδραστικότητας), μετρά την προδιάθεση των βρόγχων στο να απαντούν με ασθματικού τύπου αντίδραση σε διάφορα ερεθίσματα και τελικά να προκαλούν βήχα. Η θεραπεία του ασθματικού βήχα είναι παρόμοια με τη θεραπεία του κλασσικού άσθματος. Ο βήχας ως αποτέλεσμα άσθματος βελτιώνεται σε μία εβδομάδα μετά την έναρξη της αγωγής, αλλά η πλήρης εξάλειψή του μπορεί να χρειαστεί ακόμη και οκτώ εβδομάδες θεραπείας για να επιτευχθεί.

Ο βήχας από παλινδρόμηση αποτελεί μία από τις πιο συχνές περιπτώσεις χρόνιου βήχα που παρουσιάζονται στο γενικό πληθυσμό, με τις πρόσφατες μελέτες να δείχνουν πολύ υψηλή συχνότητα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε ασθενείς με χρόνιο βήχα. Δύο είναι τα συμπτώματα παλινδρόμησης, τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυξη χρόνιου βήχα: το οπισθοστερνικό καύσος και η αναγωγή.