Καμπύλη ζαχάρου: Ποιοι πρέπει να την κάνουν

Ο διαβήτης δεν κάνει διακρίσεις, αφού ειδικά στην εποχή μας, εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα όχι μόνο στους μεγάλους, αλλά και στους μικρούς. Η μέτρηση του σακχάρου είναι απαραίτητη για τους πάσχοντες και μπορεί να γίνει αποτελεσματικά, χάρη στις Ταινίες Μέτρησης σακχάρου contour next, που προτιμώνται από τους καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η καμπύλη ζαχάρου (ή σακχάρου ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης), είναι η εξέταση που μετρά την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τη ζάχαρη (γλυκόζη) για την παραγωγή ενέργειας. Στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη.

Σύμφωνα με έρευνες, 1-3% των εγκύων παρουσιάζει διαβήτη κύησης (δυσανεξία στη γλυκόζη), ενώ στην κύηση ο πλακούντας παράγει ορμόνες που εμποδίζουν τη δράση της ινσουλίνης.

Αν το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, ώστε να αντισταθμίσει αυτό το φαινόμενο, αναπτύσσεται υπεργλυκαιμία, δηλαδή υψηλά επίπεδα σακχάρου. Η αντίσταση στην ινσουλίνη παρουσιάζεται στις 20-26 εβδομάδες οπότε και γίνεται η σχετική εξέταση, δηλαδή περίπου τον 7ο μήνα.

Επί τρεις μέρες πριν από την εξέταση, πρέπει να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, με τουλάχιστον 150 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα, φρούτα, ψωμί, δημητριακά, λαχανικά, όπως πατάτες, φασόλια και καλαμπόκι. Με αυτό τον τρόπο το πάγκρεας θα ανταποκριθεί καλύτερα στην εξέταση. Δεν πρέπει να φάτε, να πιείτε, να καπνίσετε ή να ασκηθείτε έντονα, τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν την εξέταση.

Φυσιολογικά, το σάκχαρο πρέπει να είναι κάτω από 140 mg/dl. Η διάγνωση του διαβήτη γίνεται αν το σάκχαρο έχει φτάσει (ή ξεπεράσει) τα 200 mg/dl, ενώ οι ενδιάμεσες τιμές χαρακτηρίζονται ως «διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη».