Απ’ την κορυφή, βουτιά στον πάτο

Στα περσινά βραβεία για τους κορυφαίους της χρονιάς στον ελληνικό αθλητισμό, η Εθνική ποδοσφαίρου αναδείχτηκε “κορυφαία ομάδα της χρονιάς” με την αξιοπρόσεκτη παρουσία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία της έφτασε μια ανάσα από την παρουσία της στην 8άδα της διοργάνωσης. Ποιος να το έλεγε ότι ένα χρόνο μετά η “γαλανόλευκη” θα βρισκόταν σε τόσο δεινή θέση και θα περνούσε τέτοια ταλαιπωρία.

Ήδη είχαν φανεί τα πρώτα… σημάδια από την “καμμένη γη” που άφησε ο -εκπληκτικός φέτος με τη Λέστερ- Κλάουντιο Ρανιέρι, αλλά άπαντες περίμεναν ότι μέσα στο 2015 θα γινόταν ένα καινούργιο ξεκίνημα και τα άσχημα αποτελέσματα θα ήταν απλά ένα κακό διάλειμμα μπροστά σε μια δεκαετή λαμπρή διαδρομή. Αμ δε…

Τα αποτελέσματα συνέχιζαν να είναι δραματικά, ο στόχος της διεκδίκησης της πρόκρισης στα τελικά του EURO 2016 χάθηκε νωρίς και η ομάδα δεν μπορούσε με τίποτα να βρει την ηρεμία της. Προπονητές έρχονταν και έφευγαν με την συχνότητα που γίνονται οι αλλαγές στο μπάσκετ, ενώ δεν στέριωσε ούτε ο Γιώργος Καραγκούνης, ο οποίος πλέον δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με την ΕΠΟ.

Μέσα στην χρονιά αυτή, χάσαμε για δεύτερη φορά από τα Νησιά Φερόε με 2-1 στο Τορσχάβν, ενώ η μόνη νίκη ήρθε στην τελευταία αγωνιστική των προκριματικών απέναντι στην Ουγγαρία με 4-3 στο Φάληρο. Ναι, έπρεπε να φτάσουμε στον 10ο επίσημο αγώνα για να έρθει επιτέλους ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Έσπαγε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, στην κατάταξη της FIFA η Εθνική “βούλιαζε” (έφτασε στην 44η θέση) και δεν μπορούσε με τίποτα να βρει την ηρεμία της. Με τόσα λάθη που γίνονταν, λογικό ήταν…

Η πρόσληψη του Μίχαελ Σκίμπε δημιουργεί προσδοκίες για κάτι νέο και καλό, έστω και αν στο πρώτο επίσημο φιλικό με τον ίδιο στον πάγκο χάσαμε μέχρι και από το Λουξεμβούργο. Βέβαια, αλίμονο αν κριθεί από τώρα η δουλειά του και θα ήταν πέρα για πέρα άδικο, όμως διαφαίνεται ότι ανέλαβε μια ομάδα που ήταν “άρρωστη” σε πολλά επίπεδα. Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει τα πρόσωπα που σημάδεψαν την Εθνική ομάδα μέσα στο 2015.

Σέρχιο Μαρκαριάν

Αναμφίβολα ο Ουρουγουανός προπονητής ήταν ένα πρόσωπο που δεν πέρασε απαρατήρητο μέσα στο 2015. Η ΕΠΟ έψαχνε από τον Νοέμβριο του 2014 τον διάδοχο του Κλάουντιο Ρανιέρι, για να καταλήξει στον Μαρκαριάν στις 12 Φεβρουαρίου του 2015 και να χωρίσει τους δρόμους μαζί του στις 21 Ιουλίου του ίδιου χρόνου. Μια συνεργασία μόλις πέντε μηνών και… δυο επίσημα παιχνίδια, όπου στο πρώτο η Εθνική ήταν πολύ καλή στο 0-0 με τους Ούγγρους στη Βουδαπέστη, για να ακολουθήσει το κάζο με τα Νησιά Φερόε (ήττα με 2-1 και ουσιαστικά τέλος στις όποιες ελπίδες έστω για την 3η θέση). Στο μεσοδιάστημα αυτό, πρόλαβε να χαλάσει τις σχέσεις του με τον Γιώργο Καραγκούνη, τον άνθρωπο που έδωσε αγώνα για να τον φέρει στην Εθνική, ενώ εκείνες με την ΕΠΟ όσο κυλούσε ο καιρός γινόντουσαν ολοένα και καλύτερες. Αποχώρησε με μια αινιγματική δήλωση παραίτησης, όπου άφηνε αιχμές για πρόσωπα εντός ομάδας, η Ομοσπονδία δεν την έκανε δεκτή, προσπάθησε να τον μεταπείσει, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. Ήρθε με στόχο να φέρει άμεσα αποτελέσματα μετά το άθλιο ξεκίνημα με Ρανιέρι, όμως έφυγε πολύ γρήγορα. Θυμίζουμε ότι ο 71χρονος κόουτς είχε παραχωρήσει μεγάλη συνέντευξη στο Sport24.gr, όπου μεταξύ άλλων είχε αναφερθεί και στο πώς είχε αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον Λιονέλ Μέσι ως προπονητής της εθνικής Περού.

 

 

Γιώργος Γκιρτζίκης

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαίνον πρόσωπο μέσα στο 2015 και δεν θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό από την στιγμή που έχει τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου, άρα και του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Όταν ανέλαβε την ηγεσία, βρισκόταν ήδη ο Γιώργος Καραγκούνης στην “γαλανόλευκη” με αρκετές… υπερεξουσίες που δεν τον έβρισκαν απολύτως σύμφωνο. Στο θέμα Μαρκαριάν εμπιστεύτηκε τον “Κάρα”, όμως υπήρξαν άλλα λειτουργικής φύσεως ζητήματα μέσα στους κόλπους της Εθνικής που δεν κατάφερε να τα διαχειριστεί αποτελεσματικά, όσο και αν προσπάθησε. Τουλάχιστον, αυτό έδειχνε η εικόνα της ομάδας που δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνη που μας είχε καλομάθει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι σχέσεις του με τον Γιώργο Καραγκούνη πέρασε από “χίλια κύματα” και πλέον χαρακτηρίζονται ανύπαρκτες, πήρε πάνω την περίπτωση του νέου προπονητή, φέρνοντας τον Μίχαελ Σκίμπε, αλλά προφανώς πιστώνεται και το φιάσκο με τον Μπερντ Σούστερ, μιας και υπήρξε συμφωνία μαζί του και μέσα σε λίγη ώρα αυτή ακυρώθηκε, διότι προέκυψαν νέα δεδομένα στα “θέλω” του Γερμανού προπονητή.

Δεν παρέλαβε την Εθνική από τον Γιώργο Σαρρή σε καλά επίπεδα, όμως παρά τις όποιες προσπάθειές του το αποτέλεσμα εξακολουθούσε να μην είναι καλό. Εμπιστεύτηκε πολύ τον Κώστα Τσάνα (ένας από τους λόγους που δεν προχώρησε του Σούστερ), τον έβαλε υπηρεσιακό ομοσπονδιακό προπονητή και μετέπειτα στο πλάι του Σκίμπε. Πήρε αρκετά θέματα “πάνω” του ο πρόεδρος της ΕΠΟ όσον αφορά την Εθνική, ειδικά από την στιγμή που παραμερίστηκε ο Καραγκούνης και μένει να δούμε αν θα “βγει” η επιλογή του Σκίμπε στον δρόμο για τα τελικά του Μουντιάλ του 2018. Μην ξεχνάμε και το θέμα που προέκυψε με τον κίνδυνο του…  Grexit στην διαμάχη της ΕΠΟ με τον Σταύρο Κοντονή για το ζήτημα του αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, το οποίο με αμοιβαίες υποχωρήσεις αποφεύχθηκε. Τέλος, να ειπωθεί ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα για την προεδρία στις εκλογές τον φθινόπωρο του 2016. Ο ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας είχε μιλήσει εκτενώς στο Sport24.gr για όλα τα θέματα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο και φυσικά την Εθνική ομάδα.

 

 

Γιώργος Καραγκούνης

Ο “τυπάρας” δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με τα πρόσωπα της χρονιάς για την “γαλανόλευκη” το 2015. Δυστυχώς, όχι για καλό λόγο, διότι ούτε η θητεία του ως υπευθύνου ποδοσφαίρου των Εθνικών ομάδων πήγε όπως είχε στο μυαλό του, ενώ αποχώρησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο από τις τάξεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Καταγγέλθηκε η σύμβασή του από την ΕΠΟ, ενώ διαταράχθηκαν οι σχέσεις του με τον Σέρχιο Μαρκαριάν, τον οποίον ο ίδιος είχε φέρει στην Εθνική και μάλιστα με πολύ κόπο και αγώνα. Τίποτα δεν λειτούργησε σωστά σε αυτή την συνεργασία, ίσως και ο ίδιος να μην ήταν έτοιμος για να αναλάβει μια τέτοια θέση, ίσως πάλι να μην “κολλούσε” με τα άτομα που έπρεπε να βρει κοινούς κώδικες επικοινωνίες. Ό,τι και αν συνέβη, ο “Κάρα” αποτέλεσε παρελθόν από την Εθνική ομάδα, την οποία υπηρέτησε ως ποδοσφαιριστής για δυο δεκαετίες και είναι ο Νο1 σε συμμετοχές με τους Άνδρες. “Υπήρχαν πολλές συκοφαντίες, ψέματα και λάσπη, χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος να διακοπεί οποιαδήποτε σύμβαση”, είχε πει σε συνέντευξή του στην “Αθλητική Κυριακή” και πως “οι κύριοι όλοι αυτοί με βρήκαν στην Ομοσπονδία, δεν τους βρήκα εγώ. Δεν μπορώ να ξέρω ποιο είναι το πλάνο τους για τη συνέχεια και γιατί έγιναν όλα αυτά. Δεν μπορούν πάντως να μου σπιλώνουν την επαγγελματική αξιοπρέπεια”. Η ΕΠΟ απάντησε στις δηλώσεις αυτές, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα πως όσοι θεωρούν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην Εθνική Ομάδα με τις τοποθετήσεις τους και πως η ίδια σέβεται την ιστορία όσων έχουν τιμήσει το εθνόσημο.

 

 

Κώστας Τσάνας

Ο Βοιωτός προπονητής προβιβάστηκε από την Εθνική Ελπίδων στην Ανδρών και προσπάθησε να “μαζέψει” όσο μπορούσε την κατάσταση την περίοδο που η ΕΠΟ αναζητούσε τον διάδοχο του Σέρχιο Μαρκαριάν. Θυμίζουμε πως είχε κοουτσάρει μια φορά ως υπηρεσιακός προπονητής σε ένα φιλικό με την Σερβία (ήττα με 2-0 στα Χανιά) στη μετά-Ρανιέρι εποχή και ανέλαβε για δεύτερη φορά τον ίδιο ρόλο. “Στρατιώτης” δηλώνει ο ίδιος και η αλήθεια είναι πως προσπάθησε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί σε μια περίοδο δύσκολη για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Τα αποτελέσματα δεν ήρθαν, με εξαίρεση τη νίκη επί της Ουγγαρίας με 4-3 την τελευταία αγωνιστική των προκριματικών, όμως αλίμονο και αν του ζητηθούν ευθύνες για την πορεία. Επίσης, ήταν “κόκκινη γραμμή” για την ΕΠΟ στο να είναι στο πλάι του όποιου νέου ομοσπονδιακού και μάλιστα θεωρήθηκε μια από τις αιτίες που δεν προχώρησε του Σούστερ. Ο Γιώργος Γκιρτζίκης τον εμπιστεύεται πολύ, ποντάρει πολλά πάνω του για το μέλλον και του το δείχνει και με το παραπάνω. Ο ίδιος πλέον είναι στο τιμ μαζί με τον Ηρακλή Μεταξά, τον έτερο βοηθό του Μίχαελ Σκίμπε και σίγουρα πρωταγωνίστησε μέσα στο 2015. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, δουλευταράς, δεν δημιούργησε ποτέ προβλήματα και έβαλε “πλάτη” σε δύσκολες στιγμές, ώστε να μην χαθεί τελείως η μπάλα.

 

 

Κώστας Κατσουράνης

Ο “Κατσούρ” είναι μια κατηγορία μόνος του και ένα ξεχωριστό “κεφάλαιο” για την Εθνική. Έχει υποστηρικτές, έχει πολέμιους και αποτελεί μια περίπτωση ποδοσφαιριστή που δεν περνάει απαρατήρητη. Κατ’ αρχάς, μέσα στο 2015 είχαμε τη μεγάλη επιστροφή του στις τάξεις της ομάδας, όταν τον Μάρτιο βρέθηκε στις κλήσεις του Σέρχιο Μαρκαριάν, ο οποίος άλλωστε το είχε προαναγγείλει από την συνέντευξη Τύπου της παρουσίασής του. Ο Ουρουγουανός πόνταρε στην εμπειρία του και στην προσωπικότητά του, επαναφέροντάς τον μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Οι περισσότεροι θυμούνται τι είχε συμβεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου μέχρι και σελίδα στο Facebook (!) φτιάχτηκε για να μην παίζει. Ο Κατσουράνης επανήλθε, έπαιξε και στις 29 Σεπτεμβρίου πήρε την απόφαση να κρεμάσει οριστικά τα παπούτσια του. Μια τεράστια μορφή για την Εθνική, ένας παίκτης που βρέθηκε στις μεγαλύτερες επιτυχίες αυτής της ομάδας και αποτέλεσε “ακρογωνιαίο λίθο” της, έβαλε “τίτλους τέλους” σε μια σπουδαία διαδρομή. Έγινε ο τέταρτος ποδοσφαιριστής που έφτασε τις 100 συμμετοχές με τη “γαλανόλευκη” μετά τους Γιώργο Καραγκούνη, Θοδωρή Ζαγοράκη και Άγγελο Μπασινά, ενώ βρίσκεται στην τρίτη θέση του σχετικού πίνακα με 116.

 

 

Σωκράτης Παπασταθόπουλος

Ο “Sokratis” αποτελεί έναν από τους “στυλοβάτες” της Εθνικής και από τους παίκτες που ποντάρουν άπαντες πολλά για την “επόμενη μέρα”. Πέρασε πολλά αυτό τον ένα χρόνο στην “γαλανόλευκη” και άκουσε ακόμα περισσότερα. Αρχηγός γαρ, δεν θα γινόταν να μείνει “στην απέξω”. Έπειτα από κάθε αρνητικό αποτέλεσμα, του ζητούσαν να τοποθετείται, ενώ θα μείνει αξέχαστη η κόντρα του με συνάδελφό μας στις 4 Σεπτεμβρίου μετά τον αγώνα με τη Φινλανδία στο γήπεδο “Γ. Καραϊσκάκης” και την ήττα με 1-0 που έβαλε και με τη… βούλα τέλος στις μαθηματικές ελπίδες για την 3η θέση που οδηγούσε στα μπαράζ. Ο ίδιος είχε μιλήσει στο Sport24.gr για τα αίτια της κάκιστης πορείας στα προκριματικά του EURO 2016 και μεταξύ άλλων είχε πει πως “τον τελευταίο χρόνο ίσως να έχει επικρατήσει το “εγώ” και όχι το “εμείς”. Μίλησα και πριν για την πορεία μας στο Μουντιάλ. Ίσως αυτή να μας έκανε να νομίζουμε ότι είμαστε κάτι παραπάνω από αυτό που αξίζουμε να είμαστε και είμαστε” και σε άλλο σημείο ότι “ο στόχος είναι να ξαναγίνουμε ομάδα. Θα πρέπει από την πλευρά της η διοίκηση να επαναφέρει τη σταθερότητα στην ομάδα”. Είναι δεδομένο ότι σε αγωνιστικό και όχι μόνο επίπεδο θα στηριχθεί πάνω του η Εθνική για να μπορέσει να επανέλθει εκεί που βρισκόταν, με την ελπίδα όλων το 2016 να είναι πολύ καλύτερο από την χρονιά αυτή, που είναι η χειρότερη εδώ και πολλές δεκαετίες για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

 

Μίχαελ Σκίμπε

Τέλος, ο Μίχαελ Σκίμπε αποτελεί το “σήμερα” και το “αύριο” της Εθνικής ομάδας. Ανακοινώθηκε στις 29 Οκτωβρίου και αφού πρώτα δεν είχε προχωρήσει του συμπατριώτη του, Μπερντ Σούστερ. Ο 50χρονος Γερμανός προπονητής, αποτέλεσε επιλογή του Γιώργου Γκιρτζίκη, που στο πρόσωπό του βλέπει ένα “νέο Ρεχάγκελ” ή τουλάχιστον εκείνον που θα επαναφέρει την πειθαρχία στην ομάδα, θα την αναγεννήσει αγωνιστικά και θα την οδηγήσει στα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2018. Η περίπτωσή του ξεχώρισε έναντι αρκετών άλλων προπονητών, αν και τα τελευταία χρόνια δεν είχε κάποια αξιοσημείωτη επιτυχία. Επομένως, αποτελεί και για τον ίδιο μεγάλο κίνητρο η Εθνική και να πετύχει στο έργο που ανέλαβε. Βέβαια, επειδή τίποτα δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, πρόλαβε να ηττηθεί από το Λουξεμβούργο με 1-0 σε φιλική αναμέτρηση, για να ακολουθήσει το 0-0 με την Τουρκία στην Πόλη. Σίγουρα, δεν κρίνεται από τώρα το έργο του, έχει χρόνο να δουλέψει με τους συνεργάτες του, να βλέπει τους παίκτες και να ετοιμάσει την Εθνική μέσα από τα φιλικά που είναι μπροστά μας, ώστε να μπει όπως πρέπει στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου (πρώτος αντίπαλος είναι στη Λευκωσία η Κύπρος). “Νομίζω ότι η ΕΠΟ το σκέφτηκε καλά προτού συμφωνήσει μαζί μου. Θεωρώ ότι έκανε καλή επιλογή η ΕΠΟ με εμένα, διότι έχω την εμπειρία για να τα πάει καλά η Εθνική ομάδα και να προκριθεί στο Μουντιάλ”, είπε την ημέρα της παρουσίασής του στις 4 Νοεμβρίου, δείχνοντας να πιστεύει πάρα πολύ στον εαυτό του και στις δυνατότητές του.