Πρώτη φορά υπουργός σε μεταφορά λειψάνου σε νοσοκομείο

Και άλλες φορές στο ογκολογικό νοσοκομείο έχει μεταφερθεί λειψανοθήκη, ποτέ ξανά όμως η υποδοχή δεν έχει γίνει παρουσία του υπουργού

ImageHandler.ashx

Είναι όμως η πρώτη φορά που η μεταφορά και η υποδοχή του ιερού λειψάνου γίνεται παρουσία υπουργού, και δη του καθ’ ύλην αρμόδιου (και) για τα θέματα του καρκίνου, του υπουργού Υγείας. Μάλιστα, ο υπουργός, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής θα βρίσκεται εκεί για την υποδοχή των ιερών λειψάνων με την θεσμική του ιδιότητα – ως πολιτική ηγεσία του ΕΣΥ- αλλά και ως χριστιανός για να προσκυνήσει.

Οι ασθενείς και οι οικείοι τους θα προσκυνήσουν επίσης το σκήνωμα – με την ευλάβεια που υπαγορεύει το τελετουργικό αλλά και η πίστη, ο πόνος, η αγωνία, η απελπισία, η ελπίδα, ό,τι σηματοδοτεί συναισθηματικά και ψυχικά για τον καθένα η ασθένεια και ο τρόπος που τη βιώνει στη συγκεκριμένη στιγμή.

Στα ελληνικά νοσοκομεία η σχέση ιατρικής επιστήμης και θρησκείας εμφανίζεται συνήθως πολύ ζωντανή, έντονη, με διακυμάνσεις. Είναι ενδεικτικό ότι η επίδραση της θρησκευτικής πίστης στους καρκινοπαθείς έχει γίνει έως και αντικείμενο επιστημονικής μελέτης από Έλληνες ειδικούς του Πανεπιστημίου Αθηνών, που αναζήτησαν αποδείξεις ως προς τον τρόπο που μπορεί να λειτουργεί θετικά η πίστη, σωματικά και ψυχικά, στους ασθενείς με καρκίνο, με τα πρώτα ευρήματα να δείχνουν ότι οι καρκινοπαθείς πιστεύουν πως αντιμετωπίζουν καλύτερα την ασθένεια με τη δύναμη της πίστης.

Η υπουργική επίσκεψη στον “Άγιο Σάββα”, το ιστορικό νοσοκομείο-σύμβολο του αντικαρκινικού αγώνα, γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία. Το νοσοκομείο καταρρέει από την έλλειψη προσωπικού, την ώρα που η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας “Νίκος Κούρκουλος” για τις ημερήσιες νοσηλείες, παραδομένη με το…κλειδί στο χέρι, απο την δωρήτρια κυρία Μαριάννα Λάτση, από τα τέλη του περασμένου Iανουαρίου δεν έχει λειτουργήσει ούτε μία ώρα, δεν έχει περιθάλψει ούτε έναν ασθενή. Είκοσι νοσηλευτές και 5 γιατροί θα αρκούσαν για να προσφέρουν ημερήσια νοσηλεία σε δεκάδες καρκινοπαθείς, συρρικνώνοντας την ασθένεια αλλά και την ταλαιπωρία τους, την αναμονή τους, τον “ξεσπιτωμό” τους.

Ίσως και ο κ. Κουρουμπλής σκέφτηκε να καταφύγει στην προσευχή και στο προσκύνημα του λειψάνου όχι μόνο ως άνθρωπος αλλά και ως υπουργός, διότι με αυτήν την ιδιότητα καλείται να αντιμετωπίσει το “καρκίνωμα” του ΕΣΥ: οι ογκολόγοι-παθολόγοι με πολυετή πείρα συνταξιοδοτούνται, ενώ το εναπομείναν προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών.

Ο “Άγιος Σάββας”, όπως ολα τα δημοσια ογκολογικά νοσοκομεία απογυμνώνονται απο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την ώρα που η ζήτηση για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας κορυφώνεται και οι καρκινοπαθείς έχουν ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε την στήριξη και τη θεραπεία τους από το ΕΣΥ.

Ο υπουργός Υγείας είχε λάβει μια αναλυτική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα αντικαρκινικά νοσοκομεία τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στη διάρκεια συνάντησης με διοικητές, διευθυντές, γιατρούς κα, των ογκολογικών νοσοκομειων και κλινικών που του έθεσαν τα μείζονα προβλήματα του πεδίου τους. Πολλά άκουσε, αρκετά υποσχέθηκε, ουδέν έπραξε. Την ερχόμενη Παρασκευή, εν μέσω λιτανείας και προσκυνήματος, θα βρεθεί στην καρδιά αυτού του “καρκινώματος”. Οι προσευχές και οι επικλήσεις (προφανώς) τον αφορούν ως άνθρωπο. Ως υπουργός Υγείας όμως απαιτείται να κάνει ουσιαστικές “τομές” για να συρρικνώσει το “καρκίνωμα” – ας ελπίσουμε να μην περιοριστεί στην περιφορά του σκηνώματος και στα ευχολόγια προς τους καρκινοπαθείς.