Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο από την «Μηχανή του χρόνου»

kolaz copy2

Το Μ. Σάββατο από την ΝΕΡΙΤ στις 19.15

Τη ζωή και την καριέρα του τραγουδιστή Δημήτρη Μητροπάνου, παρουσιάζει το Μ. Σάββατο  η «Μηχανή του χρόνου».
Ο ίδιος ο τραγουδιστής μέσα από μια συνέντευξη που έδωσε στον Χρίστο Βασιλόπουλο το 2011 και προβάλλεται για πρώτη φορά, περιγράφει τα παιδικά του χρόνια στα Τρίκαλα, τη φυγή για την Αθήνα όπου έκανε το ξεκίνημά του και την καταξίωση στον χώρο του τραγουδιού.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Μονή Τρικάλων, όπου μεγάλωσε με τη μητέρα και την αδελφή του. Ο πατέρας του συμμετείχε στο αντάρτικο και η οικογένεια τον θεωρούσε νεκρό.

Το ρόλο του πατέρα είχε αναλάβει ο θείος του τραγουδιστή, ο οποίος ήταν επίσης αριστερός. Για τον λόγο αυτό ο Μητροπάνος κουβαλούσε το στίγμα του κομμουνιστή και δέχτηκε σε νεαρή ηλικία απειλές ότι δεν θα τον άφηναν να σπουδάσει.
Έτσι έφυγε για την Αθήνα όπου ζούσε ήδη ο θείος του. Στην πρωτεύουσα οργανώθηκε στη νεολαία των Λαμπράκηδων και έκανε το ξεκίνημα του στο τραγούδι όταν τον άκουσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης σε μια εκδήλωση που είχε πάει με τον θείο του.
Σύντομα έγινε «μαθητής» του Ζαμπέτα και λίγο αργότερα έκανε και τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία.

Για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με τον Τάκη Μουσαφίρη και τον Σπύρο Παπαβασιλείου αλλά όταν θέλησε να συνεργαστεί και με άλλους δημιουργούς, αναγκάστηκε να αλλάξει δισκογραφική εταιρία και πήγε στην ΜΙΝΟΣ–ΕΜΙ.
Όπως εξηγεί στην εκπομπή ο πρόεδρος της ΜΙΝΟΣ, Μάκης Μάτσας, ο Μητροπάνος έκανε τότε μια δεύτερη και πιο επιτυχημένη καριέρα.

Η εκπομπή παρουσιάζει τις συνεργασίες- σταθμούς του τραγουδιστή με συνθέτες όπως ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Μάριος Τόκας, ο Θάνος Μικρούτσικος, καθώς και τις ιστορίες τραγουδιών που άφησαν εποχή όπως το «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «τα Λαδάδικα», το «Πάντα γελαστοί» και φυσικά η περίφημη «Ρόζα».
Φίλοι και συνεργάτες του Δημήτρη Μητροπάνου, όπως ο ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος, ο μουσικός παραγωγός Ηλίας Μπενέτος, η ραδιοφωνική παραγωγός Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, περιγράφουν τον χαρακτήρα του τραγουδιστή που αγαπήθηκε πολύ όχι μόνο από ανθρώπους της γενιάς του αλλά και από τη νεολαία.

Αριστερός, Ολυμπιακός, λιγομίλητος και πάνω από όλα άνθρωπος, λένε οι δικοί του άνθρωποι.
Η επαγγελματική επιτυχία του τραγουδιστή, συμπληρώθηκε και από την προσωπική ευτυχία, με τον γάμο του με τη Βένια Μητροπάνου και τη γέννηση των δύο κοριτσιών του.
Η εκπομπή παρουσιάζει την περιπέτεια της υγείας του Δ. Μητροπάνου και το αιφνίδιο τέλος του στις 17 Απριλίου 2012 αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο ελληνικό τραγούδι.

Το Σάββατο 11/4/2015, στις 19.15 στην συχνότητα της ΝΕΡΙΤ